hala_matachePrimăria Capitalei a organizat o dezbatere publică pe marginea a trei Planuri de Urbanism Zonal din zona Buzești Berezi. Unul dintre aceste proiecte cuprinde și propunerea Primăriei cu privire la “strămutarea Halei Matache” prin demolare.

La discuții au fost prezenți reprezentanți ai mai multor ONG-uri, pentru a readuce în discuție soluțiile propuse și agreate de Primarul General al Capitalei, în iunie 2011, de menținere a Halei Matache pe actualul amplasament.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a declarat în cadrul dezbaterii că, în problema Halei Matache şi a administraţiei versus ONG-uri, singurele victime sunt cetăţenii din zonă, care au de suferit din cauza opririi proiectului municipalităţii. Pătrașcu a mai spus că, din punct de vedere al monumentului istoric, „elementele de metal sunt valoroase”, acestea urmând a fi extrase, depozitate, restaurate şi folosite la reconstruirea halei pe un alt amplasament.

Preşedintele Asociaţiei Pro Matache, Silviu Marcu, a precizat că, în problema Halei Matache, municipalitatea şi societatea civilă îşi dispută proiectul „pe spatele nostru, al cetăţenilor care locuim în zonă”. Marcu a mai spus că locuitorii din zonă nu-şi doresc decât soluţionarea problemelor şi o decizie, precizând că nu sunt nici de partea municipalităţii, dar nici de partea ONG-urilor.

În legătură cu PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzeşti, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşar Dan, a arătat că acestea, dacă vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), vor fi atacate în instanţă.

Directorul Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu, a arătat că PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzeşti ar putea fi dezbătute în şedinţa CGMB de la jumătatea lunii aprilie, precizând că, dacă acestea vor fi aprobate, va fi obţinută autorizaţia de construire, iar lucrările vor fi reîncepute pe această porţiune de arteră din diametrala Berzei-Buzeşti-Uranus.

În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situaţia Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcţia drumului. Pentru aceasta, Primăria Capitalei are însă nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi de cel al Ministerului Culturii, Hala Matache fiind monument istoric.

Cum a fost distrusă Hala Matache

Autoritățile ridică din umeri când vine vorba de termenul de finalizare a lucrărilor. Până când factorii de decizie ajung la un numitor comun, n-ar fi exclus ca Hala Matache sa fie pusă la pământ de hoții de fier vechi.

Închis în 2011, pentru a face loc bulevardului Uranus, monumentul dispare bucată cu bucată, sub ochii autorităților care nu fac nimic ca să o protejeze. După ce a fost vandalizată de hoţii de fier vechi, Hala Matache a început să se prăbuşească.

Luna trecută, o parte dintr-un zid şi o parte din acoperişul clădirii au căzut. Asta, sub ochii autorităţilor, care, potrivit legii, ar trebui să protejeze monumentul şi să-l conserve. Autorităţile dau vina pe hoţii de fier vechi, dar, uluitor, tot ele spun că Hala Matache e păzită de paznici.

Comentariile sunt închise.