INSCOP a dat publicitatii Barometrul de opinie pe luna iulie care a analizat increderea romanilor in institutile statului. Sondajul, realizat la comanda ziarului „Adevarul”, releva faptul ca increderea romanilor fata de Biserica, Parlament si Guvern a scazut, in schimb a crescut fata de institutii precum Curtea Constitutionala, DNA SIE si SRI.
Exceptand Curtea Constitutionala, toate institutiile politice masurate sunt afectate de o diminuare a increderii, comparativ cu luna trecuta. Este o tendinta care arata acumularea lenta, dar certa a nemultumirilor populatiei, inclusiv in contextul in care perioada de gratie populara de dupa anul electoral 2012 incepe sa se apropie de sfarsit.
Institutia politica cea mai de incredere este Primaria (37,9%, fata de 41,3% la sfarsitul lunii mai), urmata de Curtea Constitutionala (35,7% fata de 32,7% la sfarsitul lunii mai) si Guvern (35,6% fata de 37,3% in masuratoarea precedenta).
Parlamentul are o pierdere importanta de incredere de la 29,1% la sfarsitul lunii mai, la 25,8% in iulie. In schimb, Institutia prezidentiala isi conserva capitalul de incredere din mai (25,6%), inregistrand in iulie 25,1%. Consiliul Judetean este de asemenea stabil cu 32,9%, fata de 33,1% in mai.
Partidele politice continua sa ocupe ultimul loc in topul increderii in institutiile politice cu doar 14,7% fata de 16,8% in sondajul realizat la finalul lunii mai.
O analiza a evolutiei increderii in institutiile politice in ultimele luni indica faptul ca pierderile cele mai mari de incredere – masuratoarea din luna martie, comparativ cu masuratoarea din iulie – au inregistrat in ordine, Parlamentul (cu o pierdere de 5,3 procente), Primaria (cu o pierdere de 5,2%), Guvernul (cu o pierdere de 4,5%), Partidele Politice (cu o pierdere de 3,8%) si institutia Presedintelui (cu o pierdere de 2,5%).
Tendinta negativa masurata in cazul institutiilor politice nu este la fel de clara in ceea ce priveste institutiile executive. Astfel, increderea in Armata, BNR, Politie, ANSVSA scade usor, in timp ce increderea in SRI, SIE si DNA creste, cu un procent ceva mai mare in cazul Directiei Nationale Anticoruptie.
Topul increderii in institutiile executive continua sa fie dominat categoric de Armata cu 64,6% incredere multa si foarte multa (fata de 66,9% la masuratoarea precedenta efectuata la sfarsitul lunii mai).
Urmeaza Banca Nationala a Romaniei cu 50% (fata de 51,9% in mai), Serviciul Roman de Informatii cu 48% (fata de 47,3% la masuratoarea precedenta) si Serviciul de Informatii Externe (47,6%, fata de 44% luna trecuta).
Cresterea usoara a indicelui de incredere in serviciile de informatii poate fi explicata atat prin mediatizarea unor anchete/actiuni care au implicat aceste structuri (frauda de la Bacalaureat, de exemplu), cat si prin suprapunerea partiala a unei parti din perioada de culegere a datelor de sondaj cu momentul aducerii in Romania a lui Omar Hayssam.
In clasamentul increderii in institutiile politice urmeaza DNA care inregistreaza un salt important de la 42% in luna mai, la 47,4% la mijlocul lunii iulie. DNA este urmata de Politie cu 45% incredere multa si foarte multa si ANSVSA cu 35,3%.
Remarcam faptul ca aproape toate institutiile executive masurate inregistreaza indici de incredere semnificativ superiori increderii in institutiile politice.
Fata de situatia din urma cu cinci luni, institutiile executive se remarca prin cel mai mare grad de stabilitate, fluctuatiile fiind mai mici decat in cazul celorlalte categorii de institutii masurate (politice, sociale/private, internationale).
Increderea in institutiile sociale si/sau private, urmeaza o involutie similara tendintei masurate in cazul institutiilor politice.
Singura exceptie o reprezinta Universitatile care inregistreaza o crestere usoara de la 50,2% in luna mai la aproape 52% in iulie. Explicatia cea mai plauzibila este una conjuncturala, in conditiile in care perioada de culegere a datelor a coincis cu perioada organizarii admiterii in invatamantul superior, ceea ce a asigurat o expunere mediatica pozitiva si consistenta universitatilor din Romania.
Topul increderii in institutiile sociale sau private este dominat in continuare de Biserica (63,9% incredere multa si foatre multa, fata de 66,1% la sfarsitul lunii mai). Biserica atinge un minim al indicelui de incredere, comparativ cu luna martie cand se apropia de 70% (69,1%, mai precis).
Biserica este urmata de Universitati cu 51,9%, presa (42,7% fata de 44,5% in mai), Organizatiile societatii civile (34,9% fata de 37,6% in mai), Sindicate (25,7%, fata de 25,3% la masuratoarea precedenta), Patronate (21,1% comparativ cu 21,9% in sondajul anterior), si Banci cu 22,3% care se inscriu pe o usoara tendinta de crestere (comparativ cu 21,5% in mai si 18,5 in aprilie).
In ultimele cinci luni, comparativ cu nivelul de incredere masurat in martie 2013, Biserica si Sindicatele au pierdut 5,2, respectiv 3,4 procente din increderea multa si foarte multa, in timp ce Universitatile si Bancile au castigat fiecare cate 2,9%.
Increderea in institutiile internationale fluctueaza usor. In unele, increderea a crescut fata de luna mai (ONU, UE), in altele a scazut (NATO, FMI).
Pe primul loc in topul increderii in institutiile internationale se situeaza ONU (52,5%, fata de 49,9% in mai), urmata de Uniunea Europeana (49,1%, fata de 46% in mai) si NATO (48,2%, comparativ 49,5% in sondajul anterior).
Institutiile UE, Parlamentul European si Comisia Europeana stagneaza la 44,8%, respectiv 44,4% in timp ce Banca Mondiala si FMI inregistreaza 34,7% (35,2% in mai), respectiv 29% (30,1% in mai).
Cea mai importanta observatie pe care o putem face este intrarea Uniunii Europene in topul primelor institutii, alaturi de NATO si ONU, ceea ce confirma o revenire a increderii in Uniune dupa o perioada marcata de scepticism.
In ceea ce priveste opinia populatiei referitoare la domeniul in care institutiile abilitate ale statului ar trebui sa se implice cel mai mult pentru combaterea coruptiei, cei mai multi dintre romani indica sistemul de sanatate (33,6%), urmat de institutiile administratiei centrale (31,2%).
15% dintre romani asteapta actiuni de combatere a coruptiei din sistemul de invatamant, iar alti 15% actiuni de combatere a coruptiei in administratia locala. 5,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Sondajul ”Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 12 – 21 iulie 2013, pe un esantion de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.