iresExamenul de Bacalaureat din acest an a reprezentat un nou test de incredere in invatamantul romanesc.
A fost un nou prilej pentru opinia publica sa critice sistemul educational, competenta şi prestatia celor care manageriaza acest sistem, dar şi sa analizeze modul in care societatea se rapoarteaza la educatie şi la importanta ei.
Editia din 2013 a examenului de Bacalaureat a inclus, din nou, la nivelul retoricii publice, elementele recurente deja pentru ultimii 10 ani: frauda, şpaga, scandal, ancheta sau proasta organizare.
In acest context, Institutul Roman pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu pe tema rezultatelor obtinute in sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, care a vizat: identificarea perceptiilor publice cu privire la rezultatele sesiunii din iulie a examenului de bacalaureat; investigarea modului in care populatia se raporteaza la sistemul educational din Romania; identificarea factorilor pe care populatia ii indica drept generatori ai rezultatelor scazute obtinute la nivelul intregii tari; verificarea pozitionarii atitudinale a cetatenilor fata de potentialul fenomen al fraudelor la examenul de bacalaureat – toate aceste elemente fiind analizate comparativ cu studiile similare realizate in iulie 2011 şi iulie 2012.

Elementele de frauda sunt receptate in mai mare masura decat in alti ani, dar perceptia asupra starii invatamantului romanesc este in continua apreciere. Pedepsirea fraudei este tratata diferit de catre opinia publica: suntem mai permisivi atunci cand vorbim despre parinti sau copiii lor decat daca ne referim la profesorii care au luat mita.
Mediatizarea cazului de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti şi dimensiunea penala a examenului de aici – care au generat o notoritate de 94% – sunt posibile cauze ale faptului ca 31% dintre respondenti sunt de parere ca in acest an au existat fraude la examen, in timp ce in 2012 perceptia fraudelor atingea o cota de doar 14%, iar in 2011 de 22%.
Profesorii sunt indicati de un sfert dintre cei intervievati drept principalii factori care genereaza elementele de frauda de la examenul de Bacalaureat.
Un sfert dintre participantii la studiu cred ca nici parintii care au dat mita pentru ca fiii lor sa promoveze examenul dar nici elevii in cauza nu ar trebui pedepsiti pentru aceste fapte, insa 86% dintre respondenti cred ca profesorii care au luat mita ar trebui pedepsiti.
Aproape un sfert dintre cei chestionati (24%) sunt de parere ca elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reuşi in viata
In opinia a peste jumatate dintre respondenti (56%), subiectele din 2013 de la bacalaureat au fost mai uşoare decat in urma cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionati (37%) apreciaza ca imbunatatirea promovabilitatii fata de anul trecut se explica prin faptul ca elevii au fost mai bine pregatiti.
O majoritate importanta considera ca este de preferat ca examenul sa fie promovat de mai putini elevi, dar mai bine pregatiti decat de mai multi, dar mai slab pregatiti.
Sondajul a fost realizat in perioada 9 – 10 iulie 2013 pe un esantion reprezentativ – la nivel national, de 1.148 de repondenti de peste 18 ani, cu o marja de eroare de ± 3%.
Vezi aici raportul de cercetare:

Dă clic pentru a accesa ires-perceptii_privind_examenul_de_bacalaureat-2013.pdf

2 COMENTARII

  1. personal nu cred ca ar trebui promovati doar un anume numar de elevi, cred ca ar trebui date notele pe drept: 5 sa fie 5, iar 10 sa fie 10!… si inainte mai erau „protejati”, doar ca notele nu erau umflate cu atata nesimtire si tupeu!

  2. Mie-mi este foarte greu să cred că românii resping șpaga la bacalaureat. Toata nenorocirea asta de fraudă a început cu mult timp în urmă, nu odata cu admiterea la facultăți pe baza de dosar, mai înainte. Persoanele importante din ierarhia PSD, la conducerea țării pe atunci (anii 2000) voiau ca odraslele lor să aibă note cît mai mari pe tot parcursul celor 12 ani de școală; care mai de care se lăuda ce copii buni are. pe la liceele de mîna a doua se mai dădea un plocon ( o găină, un cocoș, o rață,..) ca să treacă copilu’ clasa, un 6 la bacalaureat. Odată cu admiterea pe bază de dosar s-a declanșat nebunia. Aranjamentele pe bază de relatii suspuse s-au transformat într-o afacere pe bani care a distrus în cîțiva ani complet învățămîntul. Săa transformat în fabrici de diplome. Toate astea din cauza lăcomiei unor profesori abonați la comisii de bacalaureat și a unor părinți care-și doareau copii cu licență.

Comentariile sunt închise.