Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) analizează excepţia de neconstituţionalitate ridicată de deputaţii liberali cu privire la Legea securităţii cibernetice, sesizare în care parlamentarii arată că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală. Oficialii care răspund de combaterea infracționalității informatice atrag atenția asupra modului în care sunt folosite cartelele prepay pentru comiterea unor infracțiuni.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, înainte de discutarea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la Legea securităţii cibernetice, că nu simte niciun fel de presiune în legătură cu acest act normativ.

Directorul Centrului Naţional CYBERINT SRI, Dumitru Dumbravă, a fost prezent în emisiunea ”Actualiatea românească”, de la B1 TV, prezentată de Sorina Matei, unde a vorbit despre legea cartelelor prepay.

”Suntem într-un vid legislativ odată cu invalidarea de către Curtea Constituțională a legii de aporobarea a ordonanței 111 care nu a fost înlocuită de un alt act normativ. În momentul de față nu avem un instrument juridic pentru a avea un control asupra acestui fenomen al utilizării cartalelor preplătite”, a explicat Dumitru Dumbravă.

Florin Cosmoiu a mai afirmat că există între 12 și 14 milioane de cartele preplătite, cumpărate de la furnizorii din România și că 3% dintre acestea sunt folosite în scopuri infracționale.

”Cred că sunt 12-14 milioane de cartele preplătite în momentul de față, cumpărate de la furnizorii de servicii din România, deci un procent însemnat, cam 67%.  Nu avem o problemă cu 97% din utilizatorii acestor cartele care le cumpără sau utilizează din rațiuni economice. Experiența operativă pe care o avem atestă că 3% din masa aceasta de cartele este utilizată în scopuri infracționale, antisociale, în multe locuri vizând aspecte care țin de securitatea naționalaă a României. Un spartphone poate fi folosit ca o armă letală. Poți să te conectezi la un sistem, să declanșezi niște procese, să oprești niște procese. Grupurile infracționale, crima organizată utilizează extrem de abil această posibilitate”, a explicat directorul Direcției Juridice a SRI, scrie B1.ro.

”Dacă unul din partenerii noștri transmite că dintr-un spațiu controlat se Statul Islamic s-a sunat în România de pe o cartelă preplătită, eu nu pot să îi spun care este povestea din spatele acelei cartele. De multe ori cartela e dezactivată imediat. Uneori e activă, dar nu am cum să o atribui unei persoane.  E o situație neplăcută pentru că, în momentul în care am intrat într-o alianță politico-militară, am intrat cu anumite angajamente”, a mai spus Dumitru Dumbravă.

sursa evz.ro