BN-CH340_ukrain_G_20140409084058Oficialul cel mai înalt din poliţia Ucrainei a declarat miercuri că autorităţile sunt pregătite să folosească forţa pentru a pune capăt ocupaţiei clădirilor guvernamentale din estul ţării de către activiştii pro-Kremlin, ocupaţie ce durează de zile întregi.

„Consider că o rezolvare a crizei va fi găsită în următoarele 48 de ore”, a spus Ministrul de Interne, Arsen Avakov, în timpul unei întâlniri a cabinetului ce a avut loc în Kiev. „Există două căi posibile pentru ca aceasta să se întâmple: fie printr-un proces de negociere, fie printr-o intervenţie în forţă”. Rusia a ameninţat că folosirea forţei pentru a alunga presupuşii separatişti ar putea provoca un război civil în Ucraina.

Miercuri, Preşedintele rus Vladimir Putin a crescut presiunea pe tânărul Guvern ucrainean ameninţând că îl va forţa să plătească în avans pentru gazele naturale datorită datoriilor care se adună.

„Partenerii noştri din Europa recunosc legitimitatea actualului Guvern din Kiev, dar nu fac nimic pentru a ajuta Ucraina- niciun dolar, niciun euro”, a declarat Putin în Moscova. „Rusia nu recunoaşte legitimitatea autorităţilor din Kiev, dar continuă să ofere ajutor economic şi să subvenţioneze economia ucraineană cu sute de milioane şi miliarde de dolari. Bineînţeles, această situaţie nu poate continua pentru totdeauna.”

În această privinţă, el a spus că Ucraina ar putea fi nevoită să plătească gazele naturale cu o lună în avans ca urmare datoriilor ce cresc, despre care Premierul Dmitry Medvedev a declarat că acum însumează 16,6 miliarde de dolari. Această sumă este mult mai mare decât cea acceptată de autorităţile ucrainene.

La începutul lunii martie, Uniunea Europeană a garantat Ucrainei oferirea un pachet de ajutor de 15 miliarde de dolari de-a lungul câtorva ani, iar în timpul acestei luni, Congresul SUA a aprobat 1 miliard de dolari în garanţii de împrumut. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a declarat că este pregătit să ofere Ucrainei un împrumut de 18 miliarde de dolari, cu toate că înţelegerea nu a fost încă semnată.

Declaraţiile lui Avakov cresc presiunea asupra protestatarilor pro-Kremlin din oraşele industriale Doneţk, Kharkiv şi Luhansk, unde trăiesc numeroşi etnici ruşi.

Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a spus că ultimatumurile din partea Kievului nu ajută cu nimic la rezolvarea crizei. „Dialogul este esenţial. Trebuie să asculte poporul”, a susţinut acesta.

Ucraina a acuzat Moscova de instigarea protestelor care au început duminică, în vederea orchestrării unei invazii similare celei ce a avut loc luna trecută în Crimeea înainte anexării acesteia de către Rusia. Marţi, separatiştii au fost alungaţi din clădirile guvernamentale, dar aceştia rămân pe poziţii în Doneţk şi Lugansk, unde situaţia rămâne volatilă. Oficialii ucraineni au declarat că 56 de persoane au părăsit o clădire a securităţii statale din Luhansk în timpul nopţii, în mijlocul negocierilor pentru rezolvarea ocupaţiei de acolo.

Este neclar dacă persoanele erau ostatici sau protestatari şi câte au rămas în imobil în timpul zilei de miercuri. Există mărturii că cei din interior întăreau baricade şi păreau să se pregătească pentru un asediu de lungă durată.

Marţi, serviciul de securitate al statului ucrainean, SBU, a declarat că protestatarii au luat 60 de persoane ca ostatici şi că au instalat explozibil în jurul clădirii, fapt ce a fost negat de cei aflaţi înăuntru. Oficialii au mai spus că protestatarii au preluat controlul unei mari rezerve de arme ce era păstrată înăuntru.

Într-o filmare ce se pare că a fost făcută în clădire şi încărcată marţi pe internet, un bărbat cu o mască balaclava şi alţi trei purtând arme automate ce stăteau în spatele primului au solicitat un referendum privitor la statutul regiunii ca parte a Ucrainei. Bărbatul a avertizat împotriva oricărei încercări de a interveni în clădire.

Activiştii pro-ruşi păstrează controlul clădirii guvernamentale din Doneţk, în jurul căreia au ridicat baricade din anvelope şi saci cu nisip. Luni, grupul s-a autoproclamat drept consiliu provizoriu al „Republicii Populare a Doneţkului” şi a solicitat un referendum pentru independenţa regiunii.

Liderul adminsitraţiei regionale din Doneţk a declarat că guvernul local are temeiuri să înceteze activitatea ca urmare a conflictului.

„Toate acestea au paralizat lucrul pentru bunăstarea economică a cetăţenilor, plata beneficiilor, a salariilor şi a pensiilor”, a spus Sergei Taruta. „La instrucţiunile mele, se desfăşoară negocieri cu ocupanţii clădirii consiliului regional.”

Ministrul de Extern rus a încercat miercuri să liniştească Vestul că numărul mare de trupe pe care le-a poziţionat lângă graniţa Ucrainei nu reprezintă o ameninţare.

Ministrul menţionat a declarat: „SUA şi Ucraina nu au niciun motiv să se îngrijoreze. Rusia a susţinut de multe ori că nu efectuează pe teritoriul său, în apropierea graniţei cu Ucraina, nicio activitate neobişnuită sau neplănuită care să aibă importanţă militară.”

Rusia a declarat în mod repetat că îşi rezervă dreptul de a proteja etnicii ruşi ce trăiesc în Ucraina, despre care pretinde că se află în pericol datorită forţelor naţionaliste din ţară.

 

 

Acest articol este semnat de Lukas I. Alpert.

Traducere de UVT.

1 COMENTARIU

  1. Sa intelegem ca astia au voie sa impuste si ei civili ?
    Ca blackwater-ul americanilor au ipuscat destui deja p-acolo.

Comentariile sunt închise.