basescu bilant sriPresedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, miercuri la prezentarea bilantului SRI, ca institutia a inregistrat o evolutie vizibila in ultimii sase ani, cel mai important pas fiind depolitizarea Serviciului. De asemenea, seful statului a precizat ca eficienta pe care SRI-ul a capatat-o prin iesirea de sub sfera de influenta a partidelor poate fi un model bun si pentru alte institutii ale statului, precum ANAF.

Principalele declaratii ale Presedintelui Traian Basescu:

„Cand am preluat functia de presedinte al Romaniei, SRI avea un director care umbla sau folosea masina de la Sorin Ovidiu Vintu, SRI era amestecat frecvent in diverse scandaluri politice. Este o evolutie extrem de importanta a SRI, care a avut ca unul din piloni si numirea in fruntea serviciului a unui om politic din opozitie.

Cred ca acest lucru a facut ca SRI sa inceapa o alta etapa a existentei lui si prima manifestare a fost aceea chiar a dorintei serviciului de a se elibera de emblema fostei securitati, prin predarea integrala a arhivelor catre CNSAS. De aici a inceput drumul pana la eficienta atinsa azi de SRI.

Si ca sef al statului, al CSAT, pot spune ca Romania are un serviciu de informatii performant, care si-a atins practic toate obiectivele, fie ca vorbim de implicarea sa in lupta anticoruptie, in combaterea criminalitatii organizate, lupta antiterorista, acoperirea eficienta a activitatii de contraspionaj si, de ce nu, a devenit un etalon comparabil.

Sunt institutii ale statului care au dimensiuni mai mari sau egale cu SRI. Sunt institutii ale statului care ar fi putut sa aiba un drum, o evolutie similara cu SRI, care a atins un nivel de respect si incredere a populatiei pe care nu l-a avut niciodata un serviciu roman de informatii interne.

Pe toate sondajele, increderea e undeva in jurul a 50%, cred ca toti politicienii ne-am dori un astfel de nivel de incredere. De ce s-a putut ajunge aici si de ce perspectivele SRI sunt de crestere in continuare: in primul rand datorita depolitizarii.

E un serviciu care nu a mai „beneficiat” de interventia partidelor, hai sa il numim la un judet pe Icsulescu ca e baiat bun. Mai mult, Serviciul s-a extras din protipendada locala, nu a mai fost seful SRI la mese cu presedintele CJ, cu procurorul sef, cu presedintii locali ai partidelor.

A intervenit o conduita specifica unui serviciu care se respecta si care inspira respect. Asta a facut posibila activitatea buna si in multe zone si foarte buna a SRI in combaterea coruptiei.

Il vad acum ca pe un club cu oameni seriosi, cu principii si cu dorinta de a-si servi tara. Este unul din lucrurile care ma bucura cel mai mult din cele doua mandate pe care le-am avut, alaturi de alte cateva institutii pe care am reusit sa le protejez de politizare, si SRI a atins performante foarte bune.

Aici ar fi de invatat o lectie: acolo unde politizarea nu s-a mai manifestat – SRI, DNA, DIICOT si mai sunt – acolo performanta a aparut. In polul celalalt, ne plangem ca nu adunam veniturile prognozate, desi economica creste. Depolitizati ANAF si in cativa ani vom avea veniturile la buget, de la centru pana la sefii judeteni. Lasati profesionistii sa lucreze.

Am spus-o in timpul tuturor Guvernelor, niciun partid nu a reusit sa reziste tentatiei politizarii si atunci fiind numiri politice la ANAF unii vor fi protejati, altii haituiti, pentru ca politrucul vrea sa isi pastreze functia.

Este un mesaj pe care il dau astazi la ultimul bilant la care particip la SRI. In 2009, le spuneam – sper sa particip si la bilantul din 2010. Azi, in 2014 le spun ca in 2015 sigur nu voi mai participa la bilant.

SRI e o marturie a ce performante poate atinge o institutie daca nu e politizata.”