parlamentParlamentarii nu dau semne că ar vrea să renunţe la dorinţa de a avea pensii speciale. După ce săptămâna trecută, toată lumea vorbea pe holurile Parlamentului despre iniţiativa legislativă care ar da aleşilor dreptul la o pensie specială, fără ca ea să existe propriu-zis, săptămâna aceasta proiectul avansează. Potrivit unor surse politice, iniţiativa ar urma să fie depusă chiar săptămâna aceasta şi ar modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor. Concret, în actul normativ s-ar introduce un articol nou, prin care se dă dreptul aleşilor la „indemnizaţie pentru activitatea parlamentară”.

Cu peste 250 de semnatari, dintre care 87 ar fi din opoziţie, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii nu susţin acest proiect. Ghinion, având în vedere că sunt deputaţi PNL care nu doar că au semnat proiectul de lege, ci susţin că îl vor vota indiferent de decizia partidului. „Nimeni nu-mi poate spune mie cum să votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva”, a declarat pentru Gândul deputatul PNL Grigore Crăciunescu. Mai mult, nici discrepanţa dintre pensiile oamenilor simpli şi cele pe care le-ar dori aleşii nu îi impresionează prea mult. Într-adevăr, nivelul pensiilor în România este unul scăzut, susţin ei, dar asta nu înseamnă că demnitarii nu ar trebui să aibă indemnizaţii mari. „În 2009, ni s-au tăiat pensiile, ni s-au diminuat indemnizaţiile de parlamentari cu 25% şi nu s-a mai revenit la indemnizaţiile iniţiale, mi s-a luat avionul, mi s-au luat maşinile, mi s-a luat hotelul, nu cred că avem aşa multe avantaje cei care muncim în Parlament”, a mai spus Crăciunescu. „Probabil cei care au criticat proiectul din PNL sunt foarte tineri şi nu se gândesc la pensie. Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE”, adaugă şi deputatul PNL Mihăiţă Calimente.

Deranjaţi de faptul că sunt pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în ce priveşte salariile şi pensiile, demnitarii români îşi dau silinţa să „repare” această problemă. Potrivit iniţiatorului, deputatul PSD Petre Daea, peste 250 de semnături, dintre care 87 doar din opoziţie, au fost strânse pentru proiectul de lege care le-ar acorda deputaţilor şi senatorilor o indemnizaţie pentru activitatea parlamentară, alta decât cea pe care o încasează lunar. Concret, iniţiatorii au vizat modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, prin introducerea unui articol nou.

Art.48

(1) Deputaţii şi senatorii, după exercitarea mandatului, au dreptul, la cerere, la împlinirea vârstei standard  de pensionare, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea parlamentară.

(2) De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi deputaţii şi senatorii care nu mai au calitatea de parlamentari.

(3) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) se acordă în limita a maximum 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

(6) Indemnizaţia pentru activitatea parlamentară se actualizează ori de câte ori se actualizează ori se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.

Fără să fi văzut efectiv proiectul de lege, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că partidul nu susţine această iniţiativă, deşi nivelul indemnizaţiilor demnitarilor români este sub cel european.

„În şedinţa de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României. Eu, faţă de acest proiect al PSD, aş fi avut altă prioritate. Dorinţele românilor este acel proiect măcar dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei”, a declarat Gorghiu.

Crăciunescu: Pensii mici au cei care au muncit la CAP sau care n-au muncit toată viaţa

Declaraţia şefului de partid nu i-a impresionat prea mult pe liberalii care au semnat deja proiectul. Printre aceştia se numără şi deputatul Grigore Crăciunescu, aflat la al doilea mandat. „Eu voi vota pentru acest proiect, votul este individual şi nimeni nu-mi poate spune cum să votez. Doamna Alina Gorghiu, îi respect punctul de vedere, e preşedinta mea, dar nimeni nu-mi poate spune mie cum să votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva”, a declarat Crăciunescu, contactat de gândul.

Deputatul a explicat că, după o experienţă de muncă de 45 de ani, dintre care 32 de ani în sistemul medical, el beneficiază de o pensie de aproximativ 1.800 lei. Motiv pentru care, spune el, este nevoie de un surplus, care să vină şi din activitatea de parlamentar. În opinia lui, România ar trebui să se alinieze la nivelul indemnizaţiilor demnitarilor din Uniunea Europeană.

„Dacă cerem să fim în concordanţă cu tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi la bine şi la rău, atunci şi noi ar trebui să fim la acelaşi nivel. Acest proiect e binevenit”, a precizat liberalul.

Întrebat dacă nu i se pare că s-ar isca o diferenţă prea mare între pensiile aleşilor şi cele ale oamenilor simpli, care au un astfel de venit de 300-400 de lei, Grigore Crăciunescu nu a fost impresionat.

”300 de lei sunt ajutoare sociale, nu pensii. Sunt oameni care n-au muncit toată viaţa sau au muncit foarte puţin la CAP (Cooperativa Agricolă de Producţie). Asta este puterea economică a României, asta e situaţia lor actuală. Nu trebuie să ne gândim să luăm de la cei care au mai mult şi să dăm la cei care au mai puţin, ci să ridicăm pensiile mici. E foarte greu de trăit cu o pensie de 700-800-900 de lei, dar asta e puterea economică a României, atât se poate oferi în acest moment. Cu toată înţelegerea, cu toată consideraţia mea legată de cei care au pensiile foarte mici, trebuie analizate aceste pensii foarte mici. Sunt oameni care au muncit puţini ani, nu au avut activitate şi  contribuţii, sunt foarte multe pensii mici la cei care au fost la CAP, dar asta e, e tot ce putem face acum, în ţara asta noastră bântuită de toate duhurile mai mult rele”, a mai spus el.

În plus, deputatul PNL a adăugat că suma totală care s-ar duce pe aceste indemnizaţii speciale ”nu ar greva bugetul de stat”.

”Eu cred că e un proiect bun pentru că în 2009 ni s-au tăiat pensiile, ni s-au diminuat indemnizaţiile de parlamentari cu 25% şi nu s-a mai revenit la indemnizaţiile iniţiale, mi s-a luat avionul, mi s-au luat maşinile, mi s-a luat hotelul , nu cred că avem aşa multe avantaje cei care muncim în Parlament”, a conchis liberalul.

Calimente: ”Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE”

Un alt semnatar de la PNL este şi deputatul Mihăiţă Calimente. El susţine că nivelul pensiilor parlamentarilor ar trebui să revină la nivelul din 2009, înainte ca Guvernul Boc să le elimine.

”Din moment ce şi angajamentul USL a fost ca să reparăm ce a stricat guvernul Boc, considerăm că şi pentru parlamentari, din moment ce pentru piloţi, pentru militari, pentru poliţişti aceste pensii au devenit din nou pensii de serviciu, aşa ar trebui aplicat şi pentru parlamentari. Eu cred că e un lucru absolut normal şi firesc. Suntem o ţară europeană, o ţară care spune că ne respectăm demnitarii. Oricum avem cele mai mici salarii, pensii din UE.  În Bulgaria, salariul unui parlamentari e în jur de 3.000 de euro, până şi în Republica Moldova au 3.000 de dolari”, a declarat Calimente pentrugândul.

Întrebat cum vede criticile aduse proiectului chiar din partea PNL, deputatul a dat vina pe vârsta celor care s-au arătat nemulţumiţi de iniţiativă.

”Probabil cei care au criticat proiectul din PNL sunt foarte tineri şi nu se gândesc la pensie. Că dacă erau de vârsta mea, probabil se gândeau şi ei la pensie”, a spus liberalul.

Cât despre pensiile foarte mici, Calimente a dat-o exemplu chiar pe mama lui, care, după cum spune el, are un astfel de venit de 312 lei. ”Îi plătesc eu tot ce are de plătit pentru că altfel nu ar reuşi să supravieţuiască. Normal că nu mi se pare corect, dar nu cred că dacă 300 de parlamentari vor avea 1.000 de lei pensii, doar câţiva vor avea 4.000 de lei, se va rezolva situaţia”, a adăugat el.

Semnatar PNL: ”Nu voi vota acest proiect”

Deşi a semnat şi el proiectul de lege, deputatul PNL Vasile Varga a spus că, dacă PNL va decide că nu-l susţine, atunci nu-l va vota în plen. Întrebat de gândul ce l-a convins să îşi pună semnătura pe proiect, Varga a explicat că i s-a pus în faţă un tabel comparativ cu indemnizaţiile şi pensiile din Uniunea Europeană, România fiind pe ultimele locuri.

În opinia sa, salariile demnitarilor sunt prea mici şi ar trebui majorate, mai ales că au o răspundere foarte mare.

„Această lege ar veni ca o reparaţie la ce s-a făcut în 2010. Toţi privesc aşa, că parlamentarii îşi fac pensii speciale. Nu e adevărat, sunt doar indemnizaţii”, a spus el.

În plus, Varga admite faptul că nivelul pensiilor din România al tuturor oamenilor este unul foarte scăzut şi că pensiile ar trebui majorate.  Oricum, adaugă el, nu mulţi aleşi ar primi această indemnizaţie specială şi nu pentru mult timp.

„Vârsta de pensionare e de 65 de ani, iar media de viaţă la români e vreo 68. Şi atunci, iei indemnizaţia doar trei-patru ani, dup-aia gata”, a adăugat Varga.

Ce spune iniţiatorul

 

petre daea

 

Petre Daea, iniţiatorul proiectului privind pensiile speciale, a fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase

Cel care a gândit proiectul de lege este pesedistul Petre Daea. Potrivit acestuia, iniţiativa vine pentru a repara „ce a stricat guvernarea Boc” şi se doreşte revenirea la situaţia dinainte de 2010.

„De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează”, a explicat Daea, potrivit Mediafax.

El a mai arătat că, în prezent, indemnizaţia de parlamentar „nu este purtătoare de spor de vechime”, motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege „pune în accord lucrurile”.

„Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizaţia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizaţia existentă acum pensia este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care îl influenţa sporul de vechime”, a mai spus Daea.

El a adăugat că actul normative este în lucru şi că impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.
“Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva. Din evidenţele noastre erau 120 de pesnionari în 2010, acum sunt 110″, a spus Daea.

 

sursa: gandul.info

16 COMENTARII

  1. sa intrebam psihiatri cum se numeste boala care face mintea omeneasca sa nu distinga realitatea in care traiesc majoritatea romanilor de lumea in care traiesc demnitarii ? SI cum spunea Eminescu in doua cete ca nu incap toti la puscarie…..promit ca dau eu foc.

  2. am 40 ani de munca din care 7 an conditii speciale ,in acesti aniam inghitit ocsid de fer aptoape zilnic , am servit si patria in armata 1 an si 4 luni 24 de ore din 24 mi-am pus viata in pericoll in acest timp ca toti cei care am facut armata dealtfel in vechiul regim si nu am pensie speciala,ce trebuie sa fac?

  3. bai frate, de cand ma tot rog sa se mai reduca dracului numarul astora. Uite nah, acum un motiv in plus pentru care sa aratam de ce nu avem nevoie de parlamentari multi si cheltuieli suplimentare.
    P/S: Pensiile au fost taiate, sau a fost doar o initiativa? Parca stiam ca nu s-au redus, desi guvernul Boc dorea asta.

  4. Operator date pc , online

    Responsabilitati:

    Redactare

    Postare anunturi online

    Raspunde la mailuri

    Ofertare prospecti

    Prospectarea pietei si identificarea potentialilor
    parteneri

    Interactiunea cu prospectii pentru a le oferi informatii
    despre servicii/produse/campanii

    Mentinerea relatiilor cu prospectii/potentiali parteneri

    Cerinte

    Studii medii/superioare

    Cunostinte pc,Office, Excel, Internet Explorer

    Abilitati bune de comunicare; atat scrisa cat si verbala.

    Orientare catre atingerea obiectivelor

    Initiativa si orientare catre prospecti/potentiali
    parteneri

    Atitudine pozitiva si proactiva

    Seriozitate si implicare in munca cu echipa

    Disciplina

    Beneficii

    Contract de colaborare

    Desfasurarea activitatii de la domiciliu

    Program Flexibil

    Plata in functie de realizari

    Trimite-ti ‚’’INFO’’ la [email protected]

  5. TOATE CATEGORIILE DE OAMENI CARE MUNCESC IN ACEASTA TARA SA I SE ACORDE PENSII PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIEI. INDIFERENT DE PROFESIE. IN ACEASTA SITUATIE NU S-AR MAI AJUNGE LA NEMULTUMIRI.DAR ACEASTA LEGE MAI INTAI TRBUIE VOTATA IN PARLAMENT.

  6. Sa le fie rusine! Pensiile lor sa se alinieze cu cele din occident, iar ale „prostimii” cu cele din Bangladesh? Trebuie scuturati, dati jos, pentru ca nu ii intereseaza decat interesele lor.

  7. Alegerea
    scopului central este punctul de plecare al tuturor marilor succese şi
    realizări. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.
    Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber,
    într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai
    multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]

    : [email protected]

  8. Rusineeeee ,Petre ,mare rusine .am muncit 42 de ani si primesc 480 de lei .Nu iți ajung cei 2300 lei pensa de inginer agronom? Sa nu vii l-a Severin ca te ia vecini la scuipat .

  9. Au si muncit tare…..La cati bani isi fac(fura) intr-un mandat nu le trebuie pensie,deloc.Atunci cand poporul o sa fie la nivelul UE,atunci sa ceara si ei pensii,tot la nivelul UE.

  10. Pentru cei care sunt acum in puscarii si pentru cei care vor intra in curand eu propun sa se voteze o compensatie in plus pentru ca au fost condamnati politic (ex. Voicu, Remes, Muresan, Nastase, Fenechiu, Copos, Becali,,,,etc!

  11. Exact cum spunea Calin Georgescu! Mecle din astea NU sunt NASCUTE!; ci facute dupa modelul bolsevic mai vechi si mai nou UE!
    Indivizi ca astia isi vind pina si parintii NUMAI lor sa le fie bine!

    • domnilor o vorba cu greutate nu-l cunosc pe Calin Georgescu dar am sa ma straduiesc…ani de zile m-am gandit care este fabrica de oameni legati invers la atatia ani dupa 89 dar se pare ca in virtutea inertiei fostii pionieri indoctrinati copie modelul Iliescu si nu numai……si intradevar cred ca Mecla ii da de gol ca sar cu usurinta la alt regim si devin democrati autentici ….in mintea lor

  12. Asta e parlamentul penal votat de prostime! Atentie ce votati la anul!

    • la anu trebuie sa votam parlamentatri adusi de pe marte ca in Romania in toate partidele nu gasesi decit mizerii

      • Sa speram ca vor fi totusi si cativa care sa merite. Daca nu, sa-i aducem din UE sau de pe marte. 😀

Comentariile sunt închise.