pensii speciale parlamOficial nu există, dar l-au văzut aproape toţi parlamentarii, mulţi dintre ei l-au şi semnat. În jur de 200, spun surse parlamentare. Circulă pe holuri împreună cu doi parlamentari PSD, dar nu este înregistrat ca iniţiativă legislativă în Parlament. Este vorba de un proiect de lege care vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, dar tema nu apare în discursul niciunui partid politic. Nu este prima tentativă de acest gen, deputatul Anghel Stanciu de la PSD depunând şi anul trecut un astfel de proiect în Parlament. În decembrie 2014, la scurt timp după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, în calitate de premier, a anunţat că nu susţine proiectul colegului de partid. Situaţia este pe cale să se schimbe.

Nu doar la imunitate se gândesc senatorii şi deputaţii, ci şi la o bătrâneţe liniştită. Cu un an înaintea alegerilor parlamentare, aleşii îşi pregătesc din nou o lege care le dă dreptul să aibă pensii speciale. Acestea au existat înainte de guvernarea Boc şi acum se încearcă ca ele să fie reintroduse. Pentru aceasta, un proiect legislativ umblă pe holurile Parlamentului, iar pe el se strâng semnături de la toate partidele.

”Sunt cei bătrâni, care încearcă să îşi asigure linişte dacă nu vor mai candida la anul”, mărturiseşte un parlamentar din noua generaţie.

Proiectul este ţinut la secret, deşi mulţi parlamentari au semnat pentru el, unii recunoscând că se vor reintroduce pensiile speciale pentru parlamentari. Pe el sunt semnături de la deputaţi şi senatori din toate partidele. Momentan, cei de la PSD şi UDMR şi-au anunţat în mod oficial sprijinul pentru acest proiect legislativ.

Susţinătorii acestui proiect legislativ afirmă că după ce toate categoriile profesionale cărora li s-au tăiat pensiile speciale au fost repuse în drepturi, a sosit şi rândul parlamentarilor.

”Da, ştiu despre demersul colegilor noştri şi îl susţin pentru că parlamentarii sunt printre ultimele categorii socio-profesionale care au avut drepturile de pensie tăiate şi care prin proiectul respectiv pot să revină la normal. Noua modificare, în formula pe care am văzut-o noi într-o primă fază, evident că va fi supusă discuţiei, copiază identic sistemul de pensionare din Parlamentul European”, a declarat la finalul şedinţei conducerii PSD, liderul grupului social-democrat din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu.

Întrebat dacă vrea drepturi egale cu europarlamentarii, Neacşu a început să zâmbească. ”Mai puţin nivelul indemnizaţiei”, a spus el.

”Nu ştiu cât va fi netul, calculele vor ieşi strict pe cuantumul pe care îl au şi în funcţie de asta va fi un nivel al indemnizaţiei pentru un mandate, pentru două mandate, şi de la trei sau mai multe”, a precizat Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.

Deputatul Marton Arpad de la UDMR a semnat şi el proiectul legislativ.

”După cunoştinţele mele va fi un proiect de lege care după ce toate categoriile cu pensii special au fost cea a aviatorilor a fost ultima votată, care în momentul constrângerilor au fost abrogate, va introduce acelaşi sistem ca cea care a existat de fapt. Nu ştiu toate amănuntele, pensia va fi cam la fel, readusă cum era înainte”, a spus pentru gândul Marton Arpad.

El a precizat că în toată lumea civilizată există aşa ceva, iar în România parlamentarii au fost ultimii care îşi vor recâştiga dreptul de a avea pensie specială.

”Nu l-am citit, dar am auzit de el”, afirmă pentru gândul Ludovic Orban.

Descrie că a fost întrebat de colegii de la PSD dacă susţine iniţiativa legislativă.

”Am fost contactat de doi parlamentari PSD în ideea de a accepta susţinerea proiectului şi am refuzat”, susţine Orban.

Liberalul crede că strategia iniţiatorilor este de a aduna semnături înainte ca partidele să se poziţioneze politic.

”Strategia e să strângă semnături înainte de a se poziţiona politic grupurile parlamentare, încearcă să strângă semnături individual de la parlamentari. Eu i-am refuzat din start, consider că ăsta e ultimul lucru care trebuie făcut. Nu s-a discutat în partid, este opinia mea. În mod evident nu susţint un astfel de proiect. De semnat, poate să semneze oricine, dar trebuie respectată poziţia politică a partidului”, a spus Orban.

Întrebat unde a fost abordat pentru a se discuta proiectul legislativ, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor a răspuns: ”Normal că pe holuri, încă nu s-a depus oficial. Mie mi s-a cerut părerea dacă susţin ideea unui astfel de proiect, am respins-o categoric”.

pensii speciale

 

Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că nu susţine reintroducerea pensiilor speciale. În luna iulie, a afirmat că fostul guvern PDL a tăiat pensiile speciale ale militarilor, grefierilor, diplomaţilor şi aviatorilor, iar reprezentanţii Comisiei Europene nu sunt de acord cu revenirea la pensiile speciale. Guvernul a tăiat pensiile speciale în 2010 prin noua lege a pensiilor.

După ce Parlamentul a decis revenirea la pensiile speciale, ultima categorie pentru care s-a decis acest lucru, aleşii s-au gândit că a venit şi vremea lor.

„Poziţia doamnei ministru Plumb, exprimată ieri în Parlament, de respingere a unor pensii speciale, este poziţia Guvernului şi o susţinem în continuare. Nu susţinem proiectul privind pensiile parlamentarilor. Cred că un sistem de pensii echilibrat doreşte toată lumea şi avem încă de făcut eforturi în această direcţie. Soluţia nu este să avem pensii speciale”, a declarat pe 10 decembrie 2014 Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern. Colegii săi din Parlament îi pregătesc însă o nouă surpriză premierului Ponta şi deja prin vocea lui Marian Neacşu anunţă că susţin pensiile speciale.

Cum arăta Statutul deputaţilor şi senatorilor înainte de guvernarea Boc

Potrivit legii în vigoare înainte de a fi modificată în timpul guvernării Boc, parlamentarii beneficiau de pensii speciale similare magistraţilor. Mai exact, un senator sau deputat cu trei mandate sau mai mult la activ putea să aibă o pensie specială egală cu 80% din ultima indemnizaţie, pentru două mandate aceasta era de 60% , iar pentru unul de 40%.

CAPITOLUL X
Regimul pensionării parlamentarilor
ARTICOLUL 49
Categorii de pensii
(1) Deputaţii şi senatorii, la împlinirea condiţiilor de pensionare prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, beneficiază de pensie în cuantum prevăzut de art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor, republicată, cu modificările ulterioare, dacă au deţinut cel puţin trei mandate de parlamentar.
(2) De pensie beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au deţinut două sau un mandat de parlamentar, caz în care cuantumul pensiei, calculată conform alin. (1), se diminuează cu 20% şi, respectiv, 40%.
(3) Pentru mandate incomplete, pensiile prevăzute la alin. (2) se diminuează sau se majorează în mod proporţional.
(4) La îndeplinirea condiţiilor de pensionare, respectiv stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare, deputaţii şi senatorii vor opta pentru pensia calculată conform alin. (1)-(3) din prezentul articol sau pentru pensia calculată în condiţiile Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale altor legi speciale din cadrul sistemului public.

 

sursa: gandul.info

9 COMENTARII

  1. Fiecare popor are conducerea pe care o merită.Prlamentari,votaţi legea voastră,poate se umple paharul răbdării noastre…

  2. Culmea la politicieni, in general, traseisti: nu au lucrat nici in aviatie,
    nici in marina si nici in mina si totusi vor pensii speciale la nivelul
    militarilor, care, de multe ori si-au sacrificat chiar viata, „curat murdar”!

  3. Succesul este
    un joc al numerelor. Există o relaţie directă între numărul lucrurilor pe care
    le încercaţi şi probabilitatea de a reuşi, în final. Asta scrie celebrul Brian
    Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care
    vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial.
    Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul
    PROIECT la adresa de email: [email protected]

  4. De cand „parlamentar” este profesie? Atunci de ce nu si primar, prefect, etc…. ? Ca tot persoane alese sunt

  5. Nu va mai ofensati atit ! Precum pilotii pot intra in vrie si se prabusesc in penitenciar , rezulta ca au o meserie periculoasa nemernicii . Vina e a noastra cei ce le-am dat votul sa ne reprezinte si sa ne rezolve totul . In nesimtirea lor nu-si fac un cod deontologic in care sa se specifice si obligatiile si indatoririle dupa care sa fie retribuiti. Numai cer si-si asuma beneficii ce nu le merita , nu ar mai rabda pamintul sub picioarele lor .

  6. Presedintele actual ce face?Doarme?Sper ca o sa aiba bunul simt si va returna aceasta initiativa discriminatorie!

  7. Iar controlorii de trafic aerian ies la pensie la 65 de ani, fara pensii speciale si se mai mira unii ca fac crize sau sunt deprimati… Nu stiu cine va mai zbura stiind ca sunt dirijati de la sol de un batranel de 65 de ani care nici nu vede nici nu aude ca unul de 25 de ani dar trebuie sa faca fata. Mai ganditi-va…

  8. Atât timp cât vei continua să susţii în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ţi le doreşti, acestea vor continua să se petreacă în viaţa ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Comentariile sunt închise.