Primăria Municipiului București trebuie să dărâme Cathedral Plaza, deoarece aceasta a fost ridicată fără autorizație de construire legală. Decizia a fost luată de Tribunalul Dâmbovița, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă. Termenul prevăzut de lege pentru punerea în aplicare a deciziei este de 30 de zile, timp în care trebuie emisă autorizația de demolare. Aceasta este doar una din deciziile luate de instanțele române împotriva clădirii ridicate de Millenium Buiding, împotriva căruia a început și urmărirea penală.

Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc), a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia.

„Construirea fără autorizație valabilă, îndreptățește la demolare și corespunde unui interes public (…). Deasemeni, legiuitorul și-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecție menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât și protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală și în natură a prejudiciului produs” se evidențiază în motivarea sentinței civile nr. 2520/28.06.2012, arată ARCB.

Nu mai există căi de atac şi doar o anulare a acestei hotărâri pe care a luat-o Instanţa din Dâmboviţa ar mai putea salva controversata clădire situată lângă Catedrala „Sf. Iosif”.

În decizia instanței din Dâmbovița se spune, de altfel, că se „dispune obligarea piritului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif.” – pârâtul fiind, în acest caz, Primăria Municipiului București.

Impozanta clădire se poate demola, susţin specialiştii. Potrivit estimărilor făcute, costurile de desfiinţare se situează între două şi cinci milioane de euro. Dragoş Marcu, directorul firmei de inginerie care a proiectat structura turnului, a declarat pentru HotNews.ro că imobilul se poate demola în condiţii de siguranţă pentru clădirile din jur.

Chiar dacă nu a fost parte din acest dosar, Primăria Municipiului București fiind cea în măsură să pună în aplicare demolarea clădirii, Millenium Building a încercat să își apere dreptul la proprietate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curte care a respins, însă, demersul dezvoltatorului.

13 COMENTARII

  1. La cum merg lucrurile in Romania vine un Dorel si darama biserica din greseala

  2. Şi uite-aşa se distrage atenţia poporului de la lucrurile mai importante, precum şi incorecta direcţionare a milioanelor de euroi! Mă repet, nu e absolut nici o grabă în a demola clădirea… în Romînia totul trebuie făcut repede, ca să nu aibă romînul timp să se opună sau să-şi spună părerea, care de fapt nici nu importă!

  3. In Romania legile trebuie respectate. Daca aceasta cladire nu avea dupa cum se stie autorizatie de constructie , ba mai mult prin constructia ei a facut sa dispara un parc, o zona verde atat de necesara locuitorilor capitalei atunci mi se pare normal ca aceasta cladire sa fie demolata. Ba mai mult, acei functionari ai primariei care au construit ilegal aceasta cladire ar trebui sa plateasca gras. Ca aceasta cladire mai sunt multe in Bucuresti numai ca nimeni nu are puterea (financiara a bisericii) de a se lupta cu morile de vant.

    • Acum sumele cheltuite de primaria Bucuresti TREBUIE sa fie recuperate de la CEL/CEI care au „ordona” inceperea construirii cladirii FARA autorizatiile necesare. Iar daca se constata ca s-a „dat” o semnatura dintre cei angajati chiar in primarie sa PKATEASCA SOLIDAR

  4. Mie nu imi place tare dar daca se va darama cel care a luat spaga pentru aprobari va trebui sa mai faca niste compromisuri si poate cine stie … ii vor zangani si lui catusele pe la urechi.

  5. Dar vă-ntreb, ce e mai ieftin? Demolarea construcţiei sau obţinerea rapidă (retroactivă, fireşte) a unei autorizaţii de construcţie? Şi cine a construit-o, ca să va erijaţi voi în a o darîma? Voi, guvernul ăsta, daţi milioane de euro pe demolare, cînd, în fond, banii pot şi ar trebui direcţionaţi în punctele sensibile… clădirea mai poate aştepta, oamenii, însă, nu prea…

    • FOARTE BINE CA O DEMOLEAZA !
      Legea-i lege si e pentru toata lumea. De ce au construit fara autorizatie legala ? De ce s-au hulpavit la terenul care nu le apartinea si care avea o destinatie de uz public ? Banul nu tine loc de lege. Banul nu e totul. Imaginati-va ca s-ar merge mai departe pe rationamentul dumneavoastra : am ajunge, din cativa pasi, la concluzia ca bolnavii si batranii sunt scumpi, deci ….
      Din fericire se dau astfel de sentinte, juste si in deplinul respect al legii.

      La inceputul primului mandat de PM, plagiatorul de renume international s-a deplasat la Iasi si a onorat, OFICIAL, inaugurarea unei astfel de cladiri, construita fara autorizatie si in dispretul legii. Mare om, mare jurist, tovarasu’ prim !

    • Din exemple concrete oamenii se civilizeaza si NU vor mai incalca legea! Secu’ infractorul care a facut metru cub de lovele furate sa inteleaga ca NU el e stapin in tara si ca NU va mai putea aduce curind minerii in Bucuresti…

Comentariile sunt închise.