De ce Diaconu la europarlamentare? De ce Tăriceanu, acum, la prezidenţiale? De nevoie. Vasile Dâncu, final de mai, 2014: „Mircea Diaconu nu este un vot antisistem, a fost un experiment strategic al PSD”. Declaraţia a fost făcută la două sau trei zile după ce alegerile europarlamentare aveau un verdict clar – rezultatele erau, logic, cunoscute şi pentru „independentul” cu lesă Mircea Diaconu, atît de cunoscute încît începuseră să răsară şi bancuri sau anecdote pe seama lui. Una dintre ele, scurtă şi concludent: „cîte mandate a cîştigat Mircea Diaconu?”

Întrebarea are tîlc, chiar dacă, prima reacţie cînd o auzim este una amuzată. Acolo, în scorul obţinut de Mircea Diaconu stă şi tîlcul acestei candidaturi, cum spunea Vasile Dâncu, „strategice” – în traducere liberă: planificată, dorită, controlată! Pe tabelul ofocial cu rezultate, scorul înregistrat în dreptul actoraşului ratat Mircea Diaconu a fost de 6,81%. În dreptul partidului despre care existau şi aşteptări (de la simpatizanţii proiectului) şi temerei (de la adversarii atît de pe stînga, cît şi de pe dreapta) că va „exploda” la votul pentru Parlamentul European, Partidul Mişcarea Populară, scorul final a fost de 6,20%. Mai puţin cu o zecime chiar şi decît UDMR. Echivalentul, aşadar, a doua mandate şi ceva de europarlamentare pentru Mircea Diaconu – desigur, restul procentelor care trec de scorul necesar pentru un mandat de europarlamentar distribuindu-se, algoritmic, partidelor competitoare admise în Parlamentul European. Dar, mai presus de asta şi dincolo de victoria personală a lui Mircea Diaconu şi de satisfacţia că a fost admis, cu un scor uluitor, la acest tîrg de joburi care e Parlamentul European pentru unii canddaţi, în sensul experimentului semnalat de Vasile Dîncu, candidatura şi rezultatul lui Mircea Diaconu reprezintă o mare victorie simbolică pentru păpuşarii acestui, cum spuneam, „independent cu lesă”. Scurt pe doi: experimentul a fost reuşit. Deci se poate repeta!
Şi se repetă! Mircea Diaconu al prezidenţialelor se numeşte Călin Popescu-Tăriceanu. Despre această candidatură foarte probabilă, întîi o scurtă paranteză de ordin tehnic: s-ar fi spus că Tăriceanu va candida în calitate de lider al unui partid (satelit al PSD, închiriat recent de fostul premier şi de oamenii din jurul şi din spatele său), PRL. Nu va fi aşa din raţiuni care ţin de schimbarea de nume a partidului pe care îl arvunise iniţial Tăriceanu (în primă fază, partidul condus de fostul prim-ministru se chema Partidul Naţional al Mediului), dupa plecarea din PNL. Aşa încît, singura variantă, formal vorbind, pentru ca Tăriceanu să intre în cursa prezidenţială este candidatura ca „independent”. Ca şi în cazul lui Mircea Diaconu, dar aici cu atît mai mult, ghilimele care încadrează cuvîntul „independent” sînt cum nu se poate mai nimerite.
Călin Popescu-Tăriceanu e, aşadar, trimis în misiune după o reţetă izbitor de asemănătoare cu aceea care l-a propulsat în Parlamentul European pe Mircea Diaconu. Şi aici direcţiile de evoluţie sînt clare de la bun început: Tăriceanu nu cîştigă, dar bruiază. Dacă bruaiză, atunci, în perspectiva turului al doilea al prezidenţialelor (inevitabil), el e în stare să şi dreneze (voturi). Nu îl atacă pe Victor Ponta, e ţinut în braţe în chip privilegiat de Antena 3, i se promit beneficii copioase peste cîteva luni, în sensul că e aproape condamnat să fie parte din viitoarea formulă de guvernare, în cazul în care Victor Ponta cîştigă mandatul de preşedinte. Dacă e în stare să aducă la masa stîngii, după turul întîi, între 5 şi 10 procente, atunci misiunea sa e îndeplinită. Şi Călin Popescu-Tăriceanu execută deja cu multă conştiinciozitate ceea ce i s-a trasat. Nu e o întîmplare că, la puţine ore după ce România a obţinut beneficii concrete în urma ultimului summit al NATO şi după ce Traian Băsescu a anunţat, limpede, în ce constau aceste beneficii – cu sens strategic foarte mare -, omul care a ieşit şi care a propune calendarul pentru cea de-a treia posibilă suspendare a şefului statului a fost chiar „independentul” Călin Popescu-Tăriceanu. Ca şi cum ar fi primit ştafeta de la Dan Voiculescu şi prietenii…

Sursa:patrasconiu.ro

Comentariile sunt închise.