ponta - nastaseImediat după preluarea puterii, premierul Victor Ponta a ţinut să-şi ţină promisiunea faţă de electoratul USL, jurând să demaşte şi să pedepsească abuzurile şi corupţia guvernării Boc. În consecinţă, a cerut propriului Corp de Control să verifice o serie de contracte „dubioase” derulate în „sinistra guvernare”, concluziile raportului urmând să fie comunicate DNA în vederea declanşării urmăririi penale împotriva devalizatorilor României. Luni de zile, Ponta s-a văicărit de lipsa de reacţie a DNA, dar ieri procurorii DNA au venit nu cu unul, ci cu patru dosare penale, care duc însă nu atât spre duşmanul Boc, ci mai degrabă către „mentorul” Adrian Năstase, miniştrii din guvernul acestuia, şi chiar actualul aliat de conjunctură, Călin Popescu Tăriceanu. Bomba zilei este dezgroparea afacerii EADS, dinamită pentru toţi locatarii de conjunctură ai Palatului Victoria. Actele de corupţie vizate de DNA ar putea trimite după gratii mare parte dintre membrii tuturor guvernelor care s-au succedat după anul 2000. Pe scurt, contractele dubioase semnalate de Ponta au fost încheiate pe vremea celei mai glorioase guvernări a PSD, 2001-2004, şi au fost derulate pe timpul tuturor guvernelor ulterioare, inclusiv cel actual. Ironia sorţii este că actualul secretar general al Guvernului Ponta, însărcinat cu devoalarea coţcăriilor PDL, Ion Moraru, a lucrat la Secretariatul General şi în guvernul Năstase, drept pentru care a şi fost audiat joi de DNA, pentru fapte care, conform planului, ar fi trebuit să îi incrimineze pe„ceilalţi”. Tocmai acum, când Năstase se pregătea să iasă încă o dată din puşcărie!

Şpaga, până la cabinetul lui Năstase

DNA a anunţat, joi, că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în patru dosare printre care şi în cel deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului Ponta, privind închirierea şi extinderea de licenţe IT pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro. Miniştrii PDL vizaţi de Ponta erau Vreme şi Pricopie.

În cazul unuia dintre contractele incriminate, DNA a descoperit că a fost semnat în guvernarea Năstase, drept pentru care procurorii i-au chemat la audieri şi pe actualul şef al Secretariatului General al cabinetului Ponta, Ion Moraru, dar şi pe fostul şef al Secretariatului General al guvernului Năstase, Eugen Bejinariu.

Mai precis, procurorii Anticorupţie vizează trei contracte privind închirierea unor licenţe IT, derulate în perioada 2001-2013 şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între EADS şi Ministerul de Interne, considerat la vremea respectivă „obol” adus de România integrării europene. Valoarea totală a contractelor este de aproximativ de un miliard de euro. În cazul dosarului EADS, procurorii subliniază că firmele contractoare au alocat bugete speciale pentru mituirea membrilor guvernelor României, care ajungeau până la Cabinetul primului-ministru. Acest contract a fost semnat de guvernul Năstase, derulat pe timpul lui Tăriceanu, guvern susţinut de PSD, şi renegociat şi finalizat pe timpul guvernelor Boc.

EADS, mită pentru toată lumea

Potrivit documentelor de la dosar, în data de 15 iulie 2004, (prim-ministru Adrian Năstase, ministru de Interne Marian Săniuţă) MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea sistemului informatic de securizare a frontierelor -SISF, iar, în termen de două zile, studiul respectiv de fezabilitate a fost predat părții române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.

Acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajații Midocar Consulting și reprezintă o sinteză (plagiat) a unor studii anterioare, cu același obiect, realizate de alte firme în folosul Poliției de Frontieră.

În baza studiului pus la dispoziție de Bearing Point, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziția SISF prin negociere cu sursă unică și anume cu firma EADS Germania.

În perioada 2003-2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI și EADS, s-a stabilit ca această companie să fie unicul producător oficial, permițându-i acestuia să fie la curent cu absolut toate informațiile și discuțiile din cadrul întâlnirilor și permițându-i un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înțelegerile ascunse privind subcontractanții ce urmau să fie folosiți în proiect (FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanți care „aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

„Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 milioane euro, dar fără să fie precizat în detaliu soluțiile tehnice, echipamentele și serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS împreună cu UIP din IPF. În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluțiile tehnice oferite profitul care urma să-l realizeze în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, apreciază procurorii DNA.

Contractul de achiziție a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004.

Firme de comision

Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul firmei a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

Procurorii mai susțin că managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către C.F. să semneze în același timp contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa, comision 10%, și cu firma Profinet, comision 5%, „bani care reprezentau mită pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetul primului-ministru”.

Din cercetări rezultă că în februarie 2005 s-a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision către Gessa și Profinet, noile coeficiente fiind 7% pentru Gessa și 8% pentru Profinet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

„EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său un avans de 2.000.000 euro către Profinet și un avans de 280.000 euro către Gessa“, se mai arată în documentele din ancheta DNA.

Guvernul şi dosarul

– Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534  milioane de euro, extins în 2009 cu 200  milioane de euro – guvernele Năstase, Tăriceanu, Boc.

– Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105  milioane USD, derulat în perioada 2004-2009 – guvernele Năstase, Tăriceanu, Boc.

– Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), în valoare de 96  milioane euro, derulat în perioada 2009-2013, extins în 2013 cu 33 milioane euro, aflat în derulare – guvernele Boc, Ungureanu, Ponta.

– Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124  milioane euro, contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009 – guvernele Năstase, Tăriceanu, Boc.

 

Sursa: puterea.ro

1 COMENTARIU

  1. Daca nu e si fudul
    Parca nu e prost destul.
    In fotbal acesta se numeste AUTOGOL.

Comentariile sunt închise.