ueUniunea Europeana trage un semnal de alarma si avertizeaza Ungaria ca planul de modificare al Constitutiei risca sa incalce principiile statului de drept, cerand in acelasi timp expertiza Comisiei de la Venetia.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut vineri, intr-o convorbire telefonica, premierului maghiar Viktor Orban, sa rezolve preocuparile legate de respectarea statului de drept inainte de votul de luni din Parlament legat de modificarea Constitutiei, au anuntat Financial Times si presa maghiara, citate de Mediafax.
Unul dintre consilierii lui Barroso a confirmat existenta convorbirii si a adaugat ca “Momentul in care a avut loc discutia telefonica  nu este o coincidenta”, mai scrie Financial Times.
Criticii puterii de la Budapesta sustin ca Guvernul conservator condus de Viktor Orban incearca prin modificarea Constitutiei sa intensifice controlul asupra unor institutii-cheie – Banca centrala, Curtea Constitutionala si structurile care monitorizeaza mass-media. Partidul de guvernamant, Fidesz, propune 14 pagini de amendamente constitutionale si are o majoritate de doua-treimi in Parlament, ceea ce ii permite sa adopte fara emotii orice initiativa legislativa.
Si Presedintele Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a cerut lui Victor Orban sa amane adoptarea amendamentelor constitutionale.
Seful Guvernului maghiar a raspuns printr-o scrisoare adresata Presedintelui Consiliului Europei ca Ungaria va respecta valorile fundamentale europene si ca angajamentul Guvernului si al Parlamentului Ungariei pentru respectarea normelor si reglementarilor europene, in privinta statului de drept, este deplin.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a cerut la randul sau puterii de la Budapesta  sa ceara de urgenta avizil Comisiei de la Venetia in privinta amendamentelor constitutionale.
Ministrii de externe din Germania, Finlanda, Danemarca si Olanda i-au cerut vineri presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, crearea unui mecanism pentru protejarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene in cazul in care o tara membra incalca principiile democratice.

6 COMENTARII

  1. exact acelas lucru incearca si echipa de mafioti a lui Càcàrau. Sper ca incercarile ungurilor sa fie blocate de Comisia de la Venetia si UE, iar la noi sa le mai scada tupeul si … sanesele de reusita.

    Impresionata preocuparea USL de a se acoperi cu legi menite in acelas timp sa le eternizeze puterea. Nu guverneaza tara , dar o ocupa si o transforma in gubernie.

Comentariile sunt închise.