scutierii la guvernScriu aceste randuri pentru toti cei care iau parte la proteste sau care se gandesc sa ia parte la proteste, pentru ca intrebarea este foarte relevanta ACUM. Va rog pe cei care pot sa cititi si informatia din linkurile incluse mai jos. Regret ca nu am si articole/studii in limba romana, insa sper sa va descurcati cu cele in engleza.

Stiu si inteleg situatia din Romania. Insa, practic, asa cum vad eu situatia, sunt doar doua variante, CLARE: (1) Violenta SAU (2) Nonviolenta. Ori una, ori alta!

Adica, ori

(1) invata romanii sa se solidarizeze si sa se uneasca cu curaj intr-o miscare sociala puternica pentru a realiza, prin metode nonviolente, o schimbare profunda in tara, sa puna bazele unei societati mai bune, ori
(2) se va ajunge la violente care pot duce fie la (a) inabusirea in forta a protestelor devenite violente, fie la (b) schimbarea in forta, prin actiuni violente, a actualior dictatori/mincinosi/hoti cu alti dictatori/mincinosi/hoti (eventual prin deturnarea evenimentelor de catre oameni din umbra), ceea ce nu va duce la o transformare a societatii si a felului cum se face politica in tara!
Daca guvernul si parlamentarii ar fi dat semne clare ca tin cont de vocea cetatenilor, spiritele nu s-ar fi incins. Insa guvernul actual si cea mai mare parte a clasei politice sfideaza si isi bate joc de oameni cu nerusinare. In acest context, unii oameni care sunt mai hotarati din fire se gandesc ca daca protestele pasnice nu dau rezultate e cazul sa se puna presiune prin actiuni mai violente. Ii inteleg, multi sunt revoltati si unii sunt chiar disperati, dar nu pot fi de acord cu aceasta strategie pentru ca nu cred ca va aduce nimic bun. Istoria arata ca miscarile sociale care duc la revolutii violente merg pe varianta (ii) si duc, chiar atunci cand sunt victorioase (adica II. b), doar la schimbari de suprafata, fara sa schimbe/transforme sistemul, regulile jocului si societatea in profunzime, in beneficiul omului de rand.
Scopurile urmarite trebuie sa fie in concordanta si in armonie cu mijloacele folosite pentru atingerea acelor scopuri!
Nu se pot folosi metode violente amestecate cu metode nonviolente.
Ori una (adica o revolutie violenta), ori alta (adica schimbare/transformare prin metode nonviolente).
Din motive etice/morale cat si din motive strategice, trebuie DECIS sa se foloseasca doar metode nonviolente. Daca se decide asta, guvernul nu va avea motive serioase sa actioneze in forta, iar daca totusi o va face, isi va pierde si ultimile ramasite de credibilitate pe care le mai are.
In schimb, daca se degenereaza in proteste violente sau in confruntari violente cu jandarmii, cei care isi vor pierde credibilitatea vor fi protestatarii. Acest lucru e important, atat in tara cat si in strainatate, de unde se poate primi sprijin si solidaritate. Daca protestele devin violente, acest sprijin se pierde!

Daca aveti dubii despre ce am scris aici, va rog sa cititi articolele de mai jos.

De fapt va rog sa le cititi ORICUM, pentru a va putea organiza si a folosi mai bine strategiile si metodele nonviolente.
1. „Why Civil Resistence Works”, http://belfercenter.ksg.harvard.edu/files/IS3301_pp007-044_Stephan_Chenoweth.pdf
2. „How Nonviolence Works”, http://www.borderlands.net.au/vol4no3_2005/martin_nonviol.htm
3. Va rog apoi sa intrati pe acest site foarte bun despre metodele de „lupta” nonviolenta (sunt peste 200!), grupate pe diferite categorii de actiuni: http://nvdatabase.swarthmore.edu/browse_methods

Daca jandarmii lovesc, imbrancesc, rup haine, folosesc gaze lacrimogene, etc, protestatarii trebuie sa invete sa accepte asta, adica chiar sa o „incaseze” uneori, fara sa raspunda prin violenta! Nu folositi metodele lor. Mergeti cu flori, vorbiti-le despre problemele din tara si despre datoria lor ca cetateni romani. Nu-i priviti si nu-i tratati ca pe dusmani. Tratati-i ca pe niste frati, faceti tot ce se poate pentru a-i atrage de partea voastra. Chemati-i sa vi se alature. Cereti-le sa nu asculte ordinele date de coruptii si talharii care au ajuns in guvern. Urmariti ca ei sa se solidarizeze cu voi, chiar si atunci cand va lovesc. Chiar si atunci cand acest mod de actiune pare a nu avea nici un rezultat. Alea sunt momentele cheie! Nu va pierdeti controlul, nu intrati in lupta cu ei. Oricum nu veti putea castiga luptele cu fortele de represiune, sa fie clar asta. STRATEGIA e alta. Protestatarul accepta constient ceva suferinta, sufera el ceva abuzuri, eventual arest, etc., daca e nevoie, DAR prin asta schimba regulile jocului !!! Dovedeste ca este in stare sa sufere el insusi/ea insasi, pentru binele tuturor. Asa se castiga respectul, increderea si solidaritatea altora. Asta va face ca altii sa vi se alature!!! Guvernul NU isi poate mentine credibiliatea si legitimitatea (nici fata de populatia din tara, nici fata de fortele de ordine, nici fata de cei din afara tarii), daca protestele decurg fara violente din partea protestatarilor. Fiti impecabili! Asa se transforma situatia in tara, ASA SE CASTIGA!

Singura problema acum este ca romanii nu sunt pregatiti sa adopte imediat strategii de actiuni masive nonviolente. In plus, au aparut cam in acelasi timp o multime de probleme in tara si e destul de greu sa se coordoneze si sa se mobilizeze oamenii. Daca s-ar fi pregatit asta din timp si oamenii implicati ar fi inchegat o miscare sociala nonviolenta mare, Ponta si alti hoti/mincinosi ca el ar fi fost de mult timp schimbati prin metode nonviolente!!! Pe de alta parte, situatia de acum reprezinta si o oportunitate pentru a pune bazele unei societati mai bune si a face schimbari de natura structurala, nu doar la suprafata. Trebuie insa o pregatire teoretica a activistilor si disciplina din partea participantilor la proteste si actiuni sociale nonviolente, pentru a nu se raspunde la provocari sau instigari atunci cand ele apar.

 

Sursa: facebook.com

2 COMENTARII

  1. Nu stiu daca autorul articolului a citit cele cateva randuri in care si eu ieri tratam oarecum aceiasi dilema de aceea le repostez:

    Ma intreb daca in acest moment exista o stare revolutionar – insurectionala asa cum era acum 24 de ani.
    As spune ca este o stare de acest fel dar mai degraba prerevolutionara asa cum era in acele zile in Timisoara si in 21 in Bucuresti cand se cerea demisia lui Ceausescu si a guvernului Dascalescu.
    Daca era accepata aceasta cerere schimbarea de regim se putea eventual realiza pe cale pasnica iar azi cererea care este acoperita democratic este:
    Jos Ponta si jos Parlamentul. Calea democratica, pasnica exista asa cum exista si in decembrie 1989 pana cand au aparut primii morti moment din care nu mai era intoarcere adica ori ceusistii ori restul natiunii si a fost sa fie restul natiunii iar despre ce a urmat nu discut acum.
    Asadar daca Ponta pleaca si Parlamentul demisioneaza dar nu dupa ce implineste voia poporului care a cerut prin vot democratic 300 parlamentari printr-o ultima lege inaintea demisiei.
    Sau o alta iesire onorabila si democratica este demisia guvernului urmata de doua investituri esuate si dizolvare urmata de anticipate
    Cred ca la asa ceva s-a gandit dl Presedinte cand a spus ca Parlamentul ar trebui dizolvat.
    Daca calea pasnica nu este posibila atunci poporul poate apela la revolta caci:
    Dreptul la revoltă este un drept fundamental si imprescriptibil Nu ai nevoie de lege şi aprobări! El se revendică de la sine la limita suportabilităţii societatii. Dreptul la revoltă e ca dreptul la viaţă!
    Acest drept fundamental in actiune a determinat căderea regimului comunist în 1989!.
    Deci nimeni nu poate sa-l nege azi 21 decembrie 2013 si niciodata.

    Si ma mai intreb: oare Demnitarii platiti evident din bani publici, nu ar trebui sa se bucure din punct de vedere penal tocmai in consecinta raspunderii si rasplatii pe masura , de circumstante agravante pentru faptele de coruptie sau pentru infractiunile facute in incercarea nelegitima de a-si conserva puterea care le-a fost conferita?

    • PS
      Cineva pe un fir anterior mi-a vorbit in contextul postarii mele referitoare la dreptul omului si cetateanului de a se revolta in anume situatii limita, cum de ex a fost la noi in decembrie 1989 si cum se pate ajunge prin tampenia si ticalosia actualei puteri despre Declaratia de independenta a Statelor Unite din 1776 care in faimosul sau Preambul stipuleaza fara echivoc dreptul omului si cetateanului adica al poporului la revolta/revolutie, in acesti termeni:

      « Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizandu-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire. »

      Este interesant ca nu reusesc sa gasesc textul integral al Declaratiei (nici Constitutia RSR nu se gasea inainte de 89, ca nu cumva sa-si cunoasca poporul subjugat drepturile formale, adica cele de jure oferite de aceasta, asa comunista cum era) si deasemeni nici postarea care imi reamintea de Declaratie nu mai este pe acel blog.
      De ce oare? 🙂

Comentariile sunt închise.