sabina-fatiPoate scapa Romania de modelul post-comunist, in care pioni importanti ai Securitatii ceausiste au facut ani de zile jocuri politice si economice? Se poate trage linie, dupa experientele de tip Voiculescu? Sau exista o matrice care se reproduce la infinit si care lasa Romania la portile Levantului intre Turcia si Rusia, doua modele care nu s-au dovedit compatibile cu Occidentul?

Scoaterea lui Dan Voiculescu din ecuatia mediatica, politica si economica este semnul sfarsitului unei epoci, in care “fostii” erau mai puternici si mai influenti decat “actualii”. Intr-un interviu pe care l-a acordat Romaniei libere seful Serviciului Roman de Informatii (SRI) acum patru luni, George Maior sugera ca oamenii fostei securitati, care se afla la suprafata vor fi nevoiti sa se retraga, fiindca regulile s-au schimbat: „exista centre de putere care vad in perspectiva si incearca sa-si traseze culoare spre viitor, vizand alegerile prezidentiale din 2014, si crezand ca fie pot intimida SRI, fie il pot orienta spre a se implica intr-o batalie politica foarte ampla“. Fara sa rosteasca nume, directorul SRI avea probabil in minte o lista scurta de “fosti” care s-au folosit multa vreme de portofoliul lor din perioada in care erau activi si care au dat de inteles ca vor sa continue lupta cu aceleasi instrumente: senatorul Sorin Rosca Stanescu, fost informator al Securitatii, la Dan Voiculescu, informator si apoi manager pentru firme ale Securitatii, afacersitul Ioan Niculae, care se lauda ca si-a inceput cariera de ofiter al Securitatii cand avea 21 de ani.

– Opinie publicata in Romania Libera

Oameni ca ei au infleuntat major mersul lucrurilor in Romania ultimilor 23 de ani, dar nu e sigur ca acestia vor pierde acum toate bataliile. Caderea lui Voiculescu si a imperiului sau mediatic ar fi insa un semn ca Romania nu mai ramane ancorata in trecut, in ciuda tuturor unditelor infipte in UE si NATO.

Antenele au fost construite pentru a-i aduce contracte serioase patronului, pentru  a negocia politic de pe pozitii de forta, pentru a-l apara la nevoie, dar si pentru a-l transforma intr-o mare personalitate. Santajul era pentru Dan Voiculescu doar un instrument banal pentru a obtiune toate aceste lucruri, inclusiv pentru a-i intimida pe magistratii care au avut curajul sa se puna cu el. Dovezile procurorilor si informatiile unor jurnalisti care au plecat la timp de la Antene l-ar putea nimici pe mogulul care se imagina invincibil. “Vocea Rusiei”, aliata cu televiziunile lui Voiculescu in incercarea de demitere a lui Traian Basescu din vara trecuta i-a cantat deja un Requiem si ii da de inteles ca a pierdut partida, fiindca  anul trecut nu a avut curajul sa duca pana la capat lovitura de stat. Oficiosul de la Moscova ii transmite un mesaj direct arhitectului Antenei 3, explicandu-i ca ar fi posibila si “o minune”, dar “minunile necesita un curaj pe care Dan Voiculescu nu pare sa-l aiba”. O minune ar insemna o noua criza politica, eventual o lovitura de stat pe care sa o dea strada cu ajutorul televiziunilor lui Voiculescu si care sa duca in final la schimbarea prioritatilor de politica externa.

Pentru oligarhul care si-a construit averea, cariera politica si notorietatea cu banii, uneltele si conexiunile din perioada cand lucra in serviciul lui Ceausescu nu mai e posibila nicio minune, cel mult sa dispara cu un pasaport fals ajutat de vechii tovarasi. Disparitia lui la inchisoare sau in lumea larga inseama finalul unei etape in care “fostii” elibereaza scena.

“Mi-am dat seama cat de incapabila este Securitatea sa inteleaga dinamica lumii contemporane si ceea ce se intampla, atat economic, cat si politic”, spunea George Maior in interviul pe care ni l-a dat in februarie, lasand sa se inteleaga ca lumea „fostilor” s-a incheiat, iar cei care mai fac jocuri ar trebui sa se retraga. Cine nu a inteles mesajul va fi scos la pensie in mod fortat fortat.

Locul “fostilor” nu va fi lasat in voia “mainii invizibile” despre care filosoful si economistul scotian Adam Smith credea  ca poate armoniza interesele generale cu cele particulare. In locul vechilor securisti care devenisera incontrolabili s-ar putea sa apara baietii tineri, crescuti de noul sistem, dupa un model similar cu cel vechi, cum este de pilda Sebastian Ghita, patronul RTV, 35 de ani, afaceri multiple cu statul, deputat PSD, colectii de arta, ceasuri si masini scumpe, gata sa faca prin postul sau de televiune executii la comanda. In Romania viitorul se anunta la fel ca trecutul, dar poate ca nu toti  “noii” veniti vor sa se mute pe axa Moscova.

5 COMENTARII

  1. Voiculescu „varanul”/”motanul” nu e un sfarsit de etapa… Vor veni altii la fel – un sobolan, sacal, vulpe, tapir, bursuc, vierme sau orice alta jivina cu nume sugestiv. Se schimba doar persoana, nu si sistemul borfasesc. Atat timp cat lumea va sorbi tembela minciuni de la „tembelizor”, nu se va schimba absolut nimic! Latrina3 a murit, traiasca rtv (sau oricare alta transformata peste noapte in acelasi lucru)!

  2. cea mai mare prostie pe care am facuto noi a fost sal omoram pe Ceausescu(defapt tot ei )el era singuru care ai tinea an frau pe hienele astea.Imediat dupa revolutie am vazut un reportaj la Nicu Ceausescu acasa avea saracu 3 cartuse de tigari si ceva banuti nu multi,ia mergeti la copii de parlamentari acasa ca nu treceti de porti stau an mini palate si au masini de costa 2 apartamente nu mai spun de maruntis 1milion an sus.Cine sa gandit vre o data unde o sa ajungem si cum fara servici cele mai scumpe produse din europa,datori vanduti la toata lumea.Asta din cauza lui Iliescu si acoliti lui si noua prostimi care abia acum ancepem sa ne dam seama ce am facut

Comentariile sunt închise.