Eu pentru ce votez? E intrebarea nepusa in aceasta campanie dedicata full si prime time numirii lui Victor Ponta in functia de premier, care de fapt l-a avut drept tinta pe Traian Basescu. O incercare de fortare a miinii, de a-l face sa se pronunte ferm inainte de rezultatul scrutinului si de a metine vie ura cam ofilita dupa aventura din vara. Nu e insa doar atit, a fost si o abila strategie de acoperire a vidului de idei, teme si proiecte.

Andreea Pora

Supus unui atac furibund al televiziunilor USL: Antena 3- Voiculescu, RTV – Ghita candidatul si Realitatea- Gusa consilierul traseist, ARD s-a dovedit incapabila sa faca mai mult decit o frectie la piciorul de lemn al blatului. Traian Basescu a preluat pe cont propriu campania, intr-o disperata tentativa de a dezmorti electoratul de dreapta si de a nu lasa amenzia sa lucreze. Bine, rau, asta-i situatia si cortina se trage peste una dintre cele mai anoste campanii, desi miza alegerilor este uriasa.

Se joaca intre modelul euroatlantic si cel uzbec. Intre europenizare si “resovietizare”. Faptul ca secretarul de stat american, Hillary Clinton, a pus Romania alaturi de Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahtan, Rusia si Ungaria, vorbind clar si pentru prima oara de o “incercare de resovietizare a regiunii”, arata ca lucrurile sint cu adevarat grave si ca Departamentul de Stat are informatii in acest sens.

Romanii au mai fost in fata unor optiuni dificile. Din pacate, atunci cind n-au ales gresit- comunismul, securismul, partidul- stat au dominat peste 10 ani Romania prin FSN, Iliescu, Nastase si clonele lor-, au dat cistig la limita unor forte cit de cit reformiste si care macar aveau pe agenda europenizarea. Majoritatile zdrobitoare care au adus la putere in 1990 FSN( peste 67%), in 1992 asa numitul “patrulater rosu” (FDSN-FSN-PUNR-PRM-PDAR-PSM cu aproximativ 65%) si in 2000 cuplul PSD-PRM cu peste 70%, au azvirlit Romania pe un drum poticnit care ne-a adus cu chiu cu vai, dupa 22 de ani, doar la coada Europei. In schimb, minoritatea progresista nu a depasit niciodata 36%, iar aliantele rezultate din aceasta realitate au fost mereu slabe, prada compromisurilor in puncte esentiale, obligate sa sacrifice reformele pe altarul supravietuirii politice.

Chiar si NATO sau Uniunea Europeana au avut mai mult rolul de a impiedica restauratiile, risc major in conditiile inexistentei unui vot popular decisiv in favoarea partidelor progresiste si euroatlantice, tarate la rindul lor, in diferite grade, de mentalitati comuniste si retrograde. Nu de dragul lui Basescu sau al PDL au intervenit in forta Uniunea Europeana si Statele Unite in vara, ci pentru a opri iesirea de pe aceasta traiectorie. O vor face mai mult ca sigur si in continuare, cel putin pentru a impiedica pe cit posibil “reculul democratic” si a nu lasa Romania prada “tentativelor de resovietizare”. Metode desigur exista, de la sanctiunile economice la izolarea politica si pina la izgonirea din familie. Toate necesita insa timp si au costuri ce vor fi suportate de intreaga populatie; mai rau, in aceasta perioada decalajul dintre Romania si restul lumii se va mari pina la dimensiuni de neacoperit intr-o generatie.

Alegerea intre calea europeana si revenirea la situatia anilor ‘90 este una dramatica dupa 22 de ani de la prabusirea comunismului, inteleasa insa doar de o minoritate din ce in ce mai redusa, mai fara speranta, mai izolata si mai nefericita. O minoritate care constientizeaza dureros pericolul reprezentat de instaurearea unei puteri discretionare, antieuropene, care nu viseaza decit cum sa foloseasca mai eficient partidul-stat in propriul folos si care dispretuieste visceral statul de drept. USL-ul, aflat sub controlul unei camarile obraznice si ticaloase, de o halucinanta rea-credinta, sfidind norme etice elementare, minata doar de febra revansei si a distrugerii institutiilor incomode, se pregateste triumfatoare sa preia puterea. Cel putin asa spun sondajele de casa ale USL.

Minoritatea va pierde batalia cu aceasta uriasa masina de propaganda si minciuna care isi scuipa de ani de zile otrava. Nu stim insa cit de mare va fi triumful mutantului numit USL si doar aici, in aceasta zona, se mai poarta batalia. Este una a minimalizarii raului, cu o incarcatura mai mult simbolica in situatia in care USL nu va obtine la votul popular peste 50%, dar va avea majoritatea mandatelor in parlament in urma redistribuirii. Semnalul ca USL nu a reusit sa cotropeasca majoritatea mintilor si caracterelor va fi extrem de important. Inseamna ca exista inca suficiente forte lucide si normale in societate, suficienti oameni care fac distinctia intre bine si rau, intre minciuna si adevar. Mesajul unui scor sub 50% va fi cu atit mai important in conditiile in care alegerile au fost reduse deliberat la nominalizarea lui Ponta ca premier, un plagiator dovedit.

Probabil ca minoritatea de care vorbesc va vota impotriva USL si a ceea ce, din pacate pentru Romania, a aratat ca este, alterind astfel firescul alternantei la putere. Asta nu inseamna ca acest electorat se regaseste in ARD (din cauza PDL s-a ajuns in buna masura in situatia de acum), pe care o identifica nu neaparat ca pe o forta progresista ci doar mai putin predispusa sa incalce regulile democratice, ale separatiei puterilor si sa distruga institutiile create pina la urma sub guvernarea sa. Oricum, o forta cu o apetenta, fie ea si mimata, pentru Occident.

Multe rele se pot spune despre PDL, dar nu si ca a avut vreodata atitudini sau discurs antieuropene sau ca a depasit linia rosie a separatiei puterilor in stat. Asadar, vrind-nevrind, aceasta minoritate este fortata sa ramina de partea ARD. De altfel, sondejele arata ca peste 65% din votantii ARD mizează pe instituțiile europene, față de aproape 68% din alegătorii USL care declară că nu au încredere în UE (sondaj IRES). La fel, 63% din electoratul lui Basescu mizeaza pe UE, spre deosebire de doar 29% din electoratul lui Antonescu. Aceste cifre nu fac decit sa arate ca alegerile se joaca in aceasta zona.

Spectrul unui USL de dimeniunile FSN, dar mai pervers, mai corupt si cu frustrari antieuropene ar trebui sa fie suficient pentru a mobiliza minoritatea la vot. Repet, nu atit pentru ARD, cit pentru existenta unei opozitii, in special in zona societatii civile. Rolul acesteia va fi determinant: sa apere institutiile statului, sa riposteze la modificarea Constitutiei in sensul anuntat, adica distrugerea separatiei puterilor in stat, sa arate Europei ca in Romania mai exista un spirit viu si nealterat de interese si propaganda desantata, receptiv la valori si nu doar la sunetele burtii, o dimensiune civilizata. Doar aceasta minoritate va fi capabila sa genereze alternativa si de aceea ea trebuie sa fie cit mai mare. Altfel, epoca pontistilor, antonencianismului si voiculescismului va hapai tot ce s-a facut atit de chinuit in acesti ani.

– opinie publicata in Revista 22 –

15 COMENTARII

  1. I-am ARS(D)astazi,am votat!!!JOS PLAGIATORUL,JOS CACARAU,JOS FELIX MOTANUL,JOS PENALII!NE-AM SATURAT DE VOI!SUS ARD-UL, PORNESTE INIMA ROMANIEI !

  2. Cine nu voteaza cu ARD nu voteaza cu UE si vor in zona gri, ca politicienii de tipul lui Felix sa-si poata feri averile ,realizate ilicit de mana justitziei.
    Doamna Pora exagereaza cand spube ca ARD a facut blat cu puterea.

    • motanul,a facut avere,falfaind steagul europei,si aratand spre ea cu aratatorul…
      aici d-na pora,are dreptate,afirmand ca ard a facut blat cu usleul…
      normal,ce puteau face ai de fac parte din aceeasi mizerie?
      decat un blat!
      si cand te gandesti,ca,s-a mai spus acest lucru!

  3. Am fost la vot si am votat dreapta ARD. la vot fratilor nu trebuie sa dam tara pe mana : secera si ciocanul,nu vedeti ca astia acum in decembtie nu au contracte pentru curatarea soselelor de zapada, halal gloata.

  4. d-na pora,n-ati suflat nici vorba,de pp-dd,care are in sondaje cca 15%.
    cu un asemenea procent ,se poate spune ca exista!
    dvs,n-ati observat?
    va stiu ca oservati f bine lucrurile si obiectiv!

  5. Si pe mine m-au dezamagit „zbaterile” liderilor dreptei in campania electorala, si nu numai. Adevarul este ca Usl-ul s-a pregatit mai bine, si ca organizare in teritoriu si d.p.d.v. media. Sper ca formidabila masina propagandistica a socialistilor sa nu fi avut un efect prea mare asupra electoratului. O situatie similara am trait-o in primii ani de dupa Revolutie, cand, va mai amintiti, Ratiu si Campeanu erau atat de denigrati de media, incat marea majoritate a populatiei ii asimilau ca dusmanii poporului. Mai tarziu, aceiasi populatia, avea sa descopere adevarul despre Ratiu, sa-si shimbe parerea si chiar sa-l regrete. Romanai insa pieduse deja cel putin un deceniu pe drumul integrarii euroatlantice, si poate cel mai mare esec a fost acela de a pierde oportunitatea de a incerca macar Unirea cu Basarabia. In privinta acestui fapt am ratat pe putin cincizeci de ani.

  6. Are perfecta dreptate Andrea nu vedeti romani ca le este frica de Basescu .Nu v-ati pus niciodata intrebarea de ce vor sa scape de el.Va spun eu stie ca cu BASESCU nu le merge mafiotilor le este frica ca nu mai pot fura cit au futat in 18 anu de guvervare.PSDisti au distrus tara ce va trebuie mai mult ca doar a-ti trait si a-ti vazut cum au vindut Romania buc cu bucata.Nu ii lasa-ti sa vinda si ce a mai ramas,pastrati pt copii vostri.Tara nu este a lor este a noastra asa ca hai sa o aparam.Este prin un vot,asa ca esiti la vot nu lasati mafioti sa nu conduca inca 4 ani.

  7. ROMINI NU VA LASATI INSELATI DE ACESTI MANIPULATORI DIN MOMENT CE EI NU AU FOST DE ACORD CU REDUCEREA DE PARLAMENTARI SI SENATORI LA 300 DIN CONTRA AU PUS 520 TOTI TURNATORI SI HOTI ROMANIEI VOTATI PENTRU LINISTEA SI SIGURANTA COPIILOR VOSTRI SA NU FIE NEVOITI SA CALATOREASCA IN EUROPA CU VIZA

  8. Nu doamna Pora , nu ! nu trebuie sa fiti defetista ! Mergem la vot cu dorinta de a castiga. Cine va spune ca am pierdut deja ? Ideea este nu sa anuntam, facand jocul manipularilor uslamiste, victoria monstrului ci SA FACEM TOTUL, fiecare si toti impreuna ca sa nu fie asa.

    Sigur, campania ARD nu a fost rasunatoare. Unde putea ea rasuna din moment ce mass-media este ocupata si angajata ?
    Inteleg ca s-a facut o campanie sustinuta din usa-n usa. Stiti dumneavoastra ca aceasta nu va avea un efect contrar manipularii prin sondaje de casa, deturnari de subiecte si evitarea oricarei dezbateri ?
    Sunteti dumneavoastra sigura ca romanii, din ce in ce mai multi romani, nu inteleg cum se petrec lucrurile ?
    De ce sa plangem rezultatul bataliei care nu a avut inca loc ? Daca vrem s-o castigam sa ne batem cu toata energia si pana la capat.

    USL se teme iar proba o avem in actiunile disperate de la atacuri fizice la persoana, pana la mizerabila facatura cu retragerea candidaturii dlui MRU. Daca nu s-ar teme n-ar face-o !

Comentariile sunt închise.