padureSchweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece de prelucrare a lemnului, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009. 

Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care controlează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2013 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export.

Producţia de cherestea în 2013 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000.

Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013).

Cele trei companii cumpără lemn de la Romsilva şi alţi proprietari de păduri şi fabrică cherestea, PAL (plăci aglomerate din lemn) sau alte plăci pe care le vând către producătorii de mobilă sau la export. Puterea lor este atât de mare încât au fost acuzaţi şi de controlul preţurilor în 2005.

„Din cauza firmelor mari care au productivitate mare, realizează noi investiţii şi iau masă lemnoasă ca să o exporte, preţul lemnului creş­te foarte mult, iar fabricile de mobilă devin necompetitive“, a spus Aurica Sereny, preşe­din­tele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Ea a arătat că de la începutul anului preţul lemnului a crescut cu 30-40%, iar cel al mobilei cu maximum 2-3%.

WikiZF: Profilul companiei Romsilva

În industria mobilei, marjele medii de profit ale companiilor sunt de 2-4%, arată Sereny, iar multe societăţi sunt pe pierdere.

Lipsa materiei prime este resimţită şi de mai micii întreprinzători, cum ar fi moţii din Munţii Apuseni. „Lumea este nemulţumită pentru că firmele mari din domeniu cumpără cantităţile mari de lemn scoase la vânzare de Romsilva, astfel că pentru locuitorii care nu îşi permit aceste cantităţi nu mai există suficientă materie primă“, a spus Marin Vîrciu, primar al comunei Gîrda de Sus.

WikiZF: Profilul companiei Holzindustrie Schweighofer

Gîrda de Sus este o comună din judeţul Alba (Transilvania) cu aproape 2.000 de locuitori, unde au existat proteste la începutul anului împotriva exploatării masive a lemnului.

În judeţul Alba sunt localizate două dintre cele mai mari companii din domeniu, Holzin­dustrie Schweighofer şi Kronospan, ambele austriece.

Marin Vîrciu a precizat că prelucrarea lem­nului este una dintre activităţile de bază pentru moţii din Munţii Apuseni, care realizează diferite obiecte (căzi pentru prune, tocitori, cherestea), pe care le vând mai departe pentru a realiza venituri.

Ancheta publicata de Ziarul Financiar. Pentru a citi in continuare articolul CLICK AICI

1 COMENTARIU

  1. taiati inconstientilor toate padurile ,dar sa nu va mai vaitati ca vin viiturile peste voi !….oare acestia sunt conducatorii nostrii care-si iubesc de nu mai pot tara si poporul ?….sau iubesc cel mai mult cardul cu euro !

Comentariile sunt închise.