sedinta cnaIn sedinta de marti, Consiliul National al Audiovizualului a somat public compania RCS&RDS sa retransmita postul Nasul Tv in oferta digitala. In urma mai multor sesizari, CNA a luat in discutie refuzul cablistilor de la RCS&RDS de a retransmite postul Nasul Tv.

Potrivit Reportervirtual.ro, decizia CNA este: Somaţie publică cu intrare de îndată în legalitate societăţii RDS&RCS S.A. pentru încălcarea dispoziţiilor art. 82 alin.1 din Legea audiovizualului care reglementează principiul „must carry”.

Paginademedia. ro citeaza o parte din discutiile de marti, de la CNA:

Radu Moraru, patronul Naşul TV, în faţa CNA:

“Având în vedere faptul că RCS&RDS difuzează mai mult de 120 de programe, aplicând 25% constatăm că poziţia 20 (cea pe care se află Naşul Tv pe lista must-carry) ar trebui să intre între canalele difuzate.
Din totalul programelor incluse pe lista must-carry, doar poziţia 20 este sărită. Pur şi simplu nu există. Naşul TV este singurul post din lista must-carry care nu este difuzat de RCS&RDS.

Noi am avut sprijinul tuturor cabliştilor din România mai puţin al RCS&RDS. RCS&RDS încalcă legea privind must-carry. Orice încercare amiabilă n-a dus la nicio rezolvare. RCS n-a vrut să ne retransmită. Cred că şi noi şi RCS RDS suntem egali în faţa legii. Avem şi o problemă de concurenţă şi rog CNA-ul să sesizeze Consiliullui Concurenţei acest abuz de poziţie dominantă.
Faptul ca RCS&RDS îşi permite să încalce legea a dat idei unor cablişti care procedează la fel, “domne dacă el nu respectă legea eu de ce să o respect?”.”

Avocat RCS&RDS:

“Nu sfidăm nici Consiliul nici telespectatorii. În măsura în care CNA va decide obligaţia de a retransmite acest post, RCS&RDS va retransmite postul Naşul TV.”

Cu mai multe detalii va reveni Radu Moraru, incepand cu ora 20:00, in emisiunea Nasul din aceasta seara.

 

 
Decizia nr. 118 din 12.03.2013

privind somarea S.C. RCS & RDS S.A.
cu sediul în Bucureşti, Str. Dr. Staicovici nr. 75
Clădirea Forum 2000, Building, faza I, et. 2, sector 5
C.U.I. 5888716

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 martie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia înregistrată la CNA sub nr. 2752/05.03.2012 cu privire la refuzul S.C. RCS & RDS S.A. de a include în oferta de servicii şi de a retransmite programul NAŞUL TV, ce aparţine S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A., în reţelele de comunicaţii electronice pe care le deţine.

În urma analizării reclamaţiei, precum şi a situaţiei prezentate de Biroul Licenţe Autorizări, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. a încălcat prevederile art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 13 alin. (4) din Decizia nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie.

Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului, orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Conform prevederilor art. 13 alin. (4) din Decizia nr. 72/2012, în termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry.

În fapt, radiodifuzorul S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A. ce deţine postul NAŞUL TV a adus la cunoştinţa Consiliului, prin adresa nr. 2752/05.03.2013, că distribuitorul S.C. RCS & RDS S.A. nu a inclus în oferta de servicii şi nu retransmite, în unele reţele de comunicaţii electronice, programul NAŞUL TV, care se află la poziţia 20, conform listei serviciilor de programe libere la retransmisie valabilă pentru anul 2013, postată pe site-ul CNA la adresa www.cna.ro.

Potrivit legii, în funcţie de structura ofertei de programe pusă la dispoziţia publicului, orice distribuitor de servicii are obligaţia de a include şi de a retransmite servicii de programe libere la retransmisie ale radiodifuzorilor privaţi, în ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă, măsurat conform procedurii stabilite la art. 45 din Legea audiovizualului şi comunicat radiodifuzorului respectiv, prin intermediul ARMA (Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor).

Analizând situaţia prezentată de Biroul Licenţe Autorizări, Consiliul a constatat că distribuitorul S.C. RCS & RDS S.A. nu a inclus în ofertele sale, ce cuprind peste 80 de servicii de programe, şi postul NAŞUL TV ce aparţine S.C. NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII S.A., program care se încadrează în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţelele respective, conform listei must carry, valabilă pentru anul 2013.

Mai mult, conform prevederilor art. 13 alin. (4) din Decizia nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, în termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligaţia să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry.

Constatând că S.C. RCS & RDS S.A. nu a respectat prevederile legale cu privire la obligaţia sa de a include şi retransmite programele conform listei must carry, Consiliul a propus sancţionarea distribuitorului de servicii cu somaţie publică.

Supusă la vot, propunerea de somare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (3) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE:

Art. 1. Distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 13 alin. (4) din Decizia nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. În temeiul dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, distribuitorul de servicii S.C. RCS & RDS S.A. are obligaţia de a transmite, în reţelele de comunicaţii electronice a căror ofertă de servicii cuprinde mai mult de 80 de programe, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat programului care a constituit obiect al sancţiunii, următorul text:

“Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat distribuitorul de servicii S.C. RCS&RDS S.A. cu somaţie publică, întrucât ofertele de servicii puse la dispoziţia publicului în unele reţele de comunicaţii electronice ce-i aparţin nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului.

Conform legii, orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25 % din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă.”

27 COMENTARII

 1. Slava Domnului! Este un prim pas si ticalosii de la rcs-rds trebuie sa-l faca. Am trecut la ei numai ca sa pot sa vad „Nasul” si ticalosii au disparut ca magaru’n ceata! Oameni fara cuvant, dar ce sa te astepti de la ei.

 2. RCS SA TRANSMITA NASUL .SUNT ALATURI DE TOTI TELESPECTATORII NASULUI !Slava domnului ca nu sunt abonatul lor ! La mine FUNCTIONEAZA postul Nasul tv !

  • La ce retea de cablu? Pentru cei care pot, pentru ca eu sunt din Brasov, unde murim cu RCS_RDS de gat!

 3. deoarece nu va functioneaza comentariile la anuntul cu mru diseara, postez aici – grigore sa l pui pe mru sa explice povestea asta cu ponta care ieri il acuza marsav pe dl mru in legatura cu retrocedarile, samsarii, eu am ramas tablou cand l am auzit, nu incetez sa ma minunez de fiecare data cand il aud vorbind cu nonsalanta de fapt insultand si mintind, vorba lui turcescu, cum respira.
  pai el nu se comapra cu mru chiar daca vezi doamne e prim ministru plin, mai degraba e prim ministru la multe, dar multe tampenii anormalitati…

 4. Si-n seara asta am dat telefon la rcs,acelasi raspuns sec”am notat solicitarea,si-n limita posibilitatilor se va rezolva”cind am auzit raspunsul,am tipat la ea si i-am spus decizia care s-a luat la CNA, unde au fost prezenti si reprezentantii lor”somatie pentru rcs,sa introduca Nasul Tv in grila, imediat.”I-am spus ca sfideaza clientii,c-ar fi bine sa nu mai platim abonamentul,ca si-au introdus toate posturile unguresti ,ale teparului,fara sa fim intrebati.Sint f. suparata 😥 ,Nasul a zis ca numai pe digi il baga,dar noi, care sintem pe analog,ce facem? ramin sa-l vad tot pe leptop?S-auzim numai de bine!

  • Mergi la caseria unde platesti factura lor si spui ca vrei decoder digital iar ei trebuie sa ti-l dea gratis, pe loc sau te programeaza cand sa mergi sa-l ridici, dupa care-l instalezi la tv.
   E usor de instalat.
   Chestia e… sa inceapa odata sa transmita Nasul TV !!!

 5. conmcluzia e una singura:
  In Romania EXISTA legi care NU sunt respectate! Daca s-ar afla mai multe astefel de cazuri de incalcare a prevederilor legale ( din orice domeniu) in relatiile pers juridice-fizice sau pers juridice-juridice, am fi shocati sa aflam ca daca s-ar face NUMAI reclamatii la organele abilitate sa lwe puna in vigoare NU ar mai exista batai de cap cu procese amanate ani de zile.

 6. Hai RCS, nu vezi ca e ultima ta zbatere? Nu vezi ca esti singur impotriva tuturor principiilor de drept?
  Nasule, asteptam vestea cea mare!

 7. Daca tupeul oricaror firme/cetateni care nu respecta legi si isi bat joc de alte pers. juridice/fizice ar intra in atentia media am afla multe nereguli posibile NUMAI in Romania- ajunsa tara mafiotilor. Domnule Moraru, poate ca ar fi bine ca sa aduceti la emisiuni mai multe cazuri de nerespecatea a legii din ORICE DOMNEIU. Cazuri care se pot rezolva si fara multi bataie de cap, fara bani aruncati degeaba la avocati. Cazuri care se pot rezolva DOAR prin respectarea legilor in vigoare, cu ajutorul organelor abilitate

 8. Felicitari ,Nasule”,suntem alaturi de tine ,sper sa reusesti de data aceasta,unde-i lege nu-i tocmeala!

  • Pardon! Traim in Romania! Aici si legile au regulile lor!
   1. Cei destepti si puternici sar peste ele!
   2. Cei parsivi si slugarnici se strecoara pe sub ele!
   3. Prostii care cred in justitie intra cu capul in ele!

 9. ii tataie e calitati fundul bozgorului,stiind ce calitati are „NASUL” ca deh..nu degeaba si-a ales sigla!
  Felicitari NASULE pentru tot ceea ce faci!!!!

  • Va prezint o corespondenta electronica pe care am avut-o cu UPC pe tema introducerii postului „Nasul TV” in grila de programe la care sunt eu abonat(Analogic)si vreau sa-mi spuneti daca tehnic e sau nu posibil ca postul sa fie transmis in format analogic si daca ei sunt obligati sa transmita toate programele oferite gratuit sau numai 15 asa cum mi-au raspuns ei mie !

   Stimate domnule

   Dorim sa va multumim pentru interesul manifestat fata de serviciile UPC si pentru increderea pe care ne-o acordati!

   Ca raspuns la sesizarea dumneavoastra, dorim sa va informam ca UPC Romania, isi mentine punctul de vedere enuntat in data de 11.03.2013 cu privire la programul Nasul TV, si anume ca

   Grila de Canale din Galati cuprinde un numar de 59 de programe, UPC Romania are obligatia sa introduca din lista de programe „must carry” primele 15 canale, Nasul TV (pozitia 20) , acest canal nefiind inclus in aceste 15 canale, el putand fi introduce optional.

   Continutul grilei de programe a fost construit cu scopul de a oferi mai multe alternative in functie de preferintele fiecarui client si se bazeaza pe rezultatul studiilor efectuate anual.

   Modificarea structurii grilei de programe tv trebuie sa raspunda strategiei pe termen lung a companiei si depinde de audienta careia i se adreseaza, astfel incat sa existe un echilibru in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

   In cazul in care acest postul Nasul TV va fi inclus in grila UPC analogica , veti fi informat despre aceasta modificare prin intermediul canalelor specifice: Info Channel respectiv afise informative in magazinele UPC.

   Mentionam ca postul Nasul TV se afla in grila noastra digitala de baza, respectiv abonamentul TV Digital Optim, pe pozitia 407. Avand in vedere ca sunteti un client fidel serviciului TV UPC de foarte mult timp, inca din 29.09.1998 putem sa va oferim posbilitatea receptionarii semnalului digital la un pret special, de loializare, pentru ca dumneavoastra sa va bucurati de postul dorit. Veti fi contactat de catre colegii mei de la departamentul de contracte in cel mai scurt timp pentru o oferta de loializare.

   Pentru orice alte informatii, va stam la dispozitie prin Magazinele UPC, prin intermediul site-ului http://www.upc.ro si prin Serviciului de Relatii Clienti (zilnic intre orele 07:00-23:00), la numarul 031.1000.872(= 031 1000 UPC), numar cu tarif normal.

   Cu stima,

   – – –

   Consilier Relatii Clienti Back Office

   UPC Romania

   Sos. Nordului nr. 62 D, Sector 1, 014104

   Bucuresti

   T +4031 10 00872

   F +4031 10 00165

   E [email protected]

   http://www.upc.ro

   Subject: Re: Raspuns UPC – cod

   Cu tot respectul , in urma lecturarii raspunsului dvs. vin cu urmatoarele observatii :
   1.Grila de programe pe care eu o receptionez cuprinde la acest moment un nr. de 56 de programe si nu 59 cum spuneti dvs. Chiar inainte de a va raspunde am efectuat o noua cautare pe televizor ;
   2.Ce relevanta are canalul „The Money Channel” in grila , cand de o buna perioada doar reia programe transmise de „Realitatea” ? (deci o frecventa pierduta inutil)
   3.” NAȘUL TV este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de televiziune prin cablu, conform hotărârii CNA din 22 ianuarie 2013 privind noua lista a televiziunilor “must-carry”, in baza articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012.” (extras din comunicatul „Nasul Tv”);
   4.Conform Deciziei nr. 72 din 02 februarie 2012
   privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie Art. 13 – (1) În maximum 7 zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe vor solicita, în scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicații electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită potrivit art. 82 din Legea audiovizualului.(4) În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligația să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condițiile regimului must carry.
   5.Consider ca a face referire la audienta acestui post atat timp cat el nu exista in grila decat a catorva distribuitori mici este cel putin irelevant , daca nu tendentios , cei mai multi telespectatori neavand acces la vizionarea postului respectiv . O evaluare corecta a indicilor de audienta cred ca ar putea fi pusa in discutie abia dupa introducerea lui in grila de programe a distribuitorilor cu acoperire nationala .
   Va multumesc anticipat pentru rabdare si astept in continuare un raspuns care sa reflecte toate bunele dvs. intentii !

   – On Mon, 3/11/13, Contact UPC Romania wrote:

   From: Contact UPC Romania
   Subject: Raspuns UPC – cod client
   To:
   Date: Monday, March 11, 2013, 3:09 PM

   Stimate domnule ,

   Va multumim pentru sugestia facuta deoarece fiecare sugestie transmisa de catre dumneavoastra reprezinta o sursa de imbunatatire a serviciilor pe care le furnizam.

   Referitor la solicitarea dumneavaostra inregistrata cu numarul 5073024 din data de 09.03.2013 dorim sa va informam ca asa cum este specificat in art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare , Aliniatul 1“Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.” Astfel , avand in vedere ca Grila de Canale din Galati cuprinde un numar de 59 de programe, UPC are obligatia sa introduca din lista de programe „must carry” primele 15 canale, Nasul TV (pozitia 20) , acest canal nefiind inclus in aceste 15 canale, el putand fi introduce optional.

   Un aspect de care trebuie sa tinem cont in extinderea grilei de programe este numarul limitat al frecventelor disponibile pentru transmisia de programe. Acest aspect ne determina sa introducem un program in grila doar in momentul in care este solicitat de un numar mai mare de clienti.

   Va instiintam ca programul Nasul TV se afla in grila noastra digitala de baza, respectiv abonamentul TV Digital Optim, pe pozitia 407. Mai multe detalii despre abonamentul UPC Tv Digital Optim le regasiti pe site-ul nostru : http://www.upc.ro , la sectiunea „televiziune”.

   Va asiguram ca vom tine cont de sugestia dumneavoastra privind introducerea canalului Nasul Tv in grila noastra de programe analogice si ca aceasta va fi inclusa in planurile noastre pentru viitor. In masura in care inregistram solicitari in acest sens si din partea altor clienti, speram sa o solutionam favorabil.

   Pentru orice alte informatii, va stam la dispozitie prin Magazinele UPC, prin intermediul site-ului http://www.upc.ro si prin Serviciului de Relatii Clienti (zilnic intre orele 07:00-23:00), la numarul 031.1000.872(= 031 1000 UPC), numar cu tarif normal.

   Cu stima,

   – – –

   Consilier Relatii Clienti Back Office

   UPC Romania

   Sos. Nordului nr. 62 D, Sector 1, 014104

   Bucuresti

   T +4031 10 00872

   F +4031 10 00165

   E [email protected]

   http://www.upc.ro

   Subject: upc romania contact form

   post date/time : 10-03-2013 01:12:12
   lastname :
   customer :
   district :
   city :
   street :
   postalcode :
   telephonenumber :
   emailaddress :
   comment : Va rog respectuos , spuneti-mi de ce nu receptionez postul „Nasul Tv” ? Va adresez aceasta intrebare intrucat stiu ca acest post este oferit gratuit la difuzare si conform legii aveti obligatia sa-l difuzati ! Iata ce scrie pe site-ul „Nasul Tv” : Recepție Nașul TV Programele NAȘUL TV pot fi urmărite de telespectatori prin satelit, DTH, terestru în sistem DVB-T, prin cablu analogic și digital, IPTV, pe televizoarele Smart TV, precum și prin internet pe desktop, tablete și telefoane mobile. NAȘUL TV este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de televiziune prin cablu, conform hotărârii CNA din 22 ianuarie 2013 privind noua lista a televiziunilor “must-carry”, in baza articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012. Telespectatorii sunt rugați ca în cazul în care întâmpină orice fel de probleme legate de recepția prin cablu sau prin DTH a canalului NAȘUL TV, să sune la operatorii la care sunt abonați sau să contacteze echipa NAȘUL TV. Pentru cei care nu recepționați încă NAȘUL TV, sunați la operatorul dumneavoastră de cablu sau DTH și solicitați introducerea în grila de programe a postului NAȘUL TV. Retransmisia acestui post de televiziune este OBLIGATORIE pentru operatorii de televiziune prin cablu și GRATUITĂ atât pentru operatori, cât și pentru abonați. Potrivit Consiliului Concurenței, prevederile legale referitoare la principiul must-carry se aplică atât pentru retransmisia serviciilor de programe prin rețele de cablu analogic și rețele de cablu digital, cât și pentru retransmisia serviciilor de programe de către distribuitorii de servicii prin rețele de comunicații electronice prin satelit. In lumina celor scrise , astept un raspuns care sa ma edifice , avand in vedere ca la abonamentul analogic unde sunt eu arondat , exista pozitii libere create prin incetarea emisiei posturilor TVR Cultural , TVR Actualitati , etc. Va multumesc anticipat pentru amabilitate !

    • Elena, eu as zice sa te informezi mai intai, pentru ca pe UPC digital eu stiu ca se prinde Nasul TV la pozitia 407.
     „ionv” ne-a expus situatia lui pe contractul analogic, nu pe cel digital, cu UPC-ul.
     In cazul in care in Galati ei transmit doar 59 de canale pe analogic, e normal sa ia doar primele 15 din lista must carry ceea ce reprezinta 25%, asa cum spune legea.
     Eu i-as recomanda lui „ionv” sa treaca pe digital la aceeasi companie si va prinde si Nasul TV.

     • Uite ce-i scriu cei de la UPC lui „ionv”:
      „Mentionam ca postul Nasul TV se afla in grila noastra digitala de baza, respectiv abonamentul TV Digital Optim, pe pozitia 407. Avand in vedere ca sunteti un client fidel serviciului TV UPC de foarte mult timp, inca din 29.09.1998 putem sa va oferim posbilitatea receptionarii semnalului digital la un pret special, de loializare, pentru ca dumneavoastra sa va bucurati de postul dorit.”

      Q.E.D.

      In mod sigur se plateste ceva in plus pentru digital, la UPC, asta-i treaba…

Comentariile sunt închise.